Včlani se
Novice
Kategorije novic

Pozitivna čustva za pozitivni imunski sistem

26. oktober 2016 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija

Pozitivna čustva za pozitivni imunski sistem

Veda, ki se ukvarja z medsebojno povezavo psiholoških procesov (čustev), živčnega sistema, enokrinega sistema in imunskega sistema, se imenuje psihonevroimunologija. Termin sta leta 1975 vpeljala dr. Robert Adler in Nicholas Cohen z newyorške univerze v Rochestru, ki sta izvedla znanstveni poizkus, s katerim sta prva dokazala vpliv živčnega sistema na imunski sistem. Intenzivne znanstvene raziskave, ki so sledile v naslednjih desetletjih, so pokazale, da človeško telo sestavljajo nizi ravnotežij, ki pomembno vplivajo na imunski sistem in nastanek modernih bolezni, saj stresorji resno spremenijo delovanja vseh telesnih sistemom, kot so živčevje, endokrine žleze, obtočila. Stres, ki je v današnjem hitrem tempu neizbežen dejavnik našega vsakdana in vpliva na naše čustveno stanje, tako nedvomno zelo močno vpliva na naše zdravje. Aromaterapija, s katero si lahko pomagamo tako za preprečevanje nastanka težav kot tudi kot pomoč pri njihovem odpravljanju, ima tako tu dvojno vlogo:  po eni strani lahko z eteričnimi olji vplivamo na imunski sistem s spreminjanjem čustvenih stanj, po drugi strani pa lahko na imunski sistem z eteričnimi olji vplivamo tudi neposredno (klinična aromaterapija).

Zato eterična olja z visoko vsebnostjo estrov, ki so sladkega vonja, čustveno dvignejo oziroma spodbudijo v nas pozitivna čustva (eterična olja ylang ylang, petitgrain, muškatna kadulja, rimska kamilica, bosvelija ipd.), saj sproščajo in uravnavajo centralni živčni sistem. Citrusna  eterična olja in eterično olje poprove mete nas spodbudijo in nam dvignejo razpoloženje. Saj si predstavljate, kako visoko bi vas mentolov vonj dvignil in kako zelo prerodil, če bi stopili v tako odišavljen prostor?  Eterična olja, ki sproščajo in hkrati delujejo protidepresivno so prava sivka, atlaška cedra, kamilice (rimska, nemška, maroška …), melisa, mira, neroli, bosvelija in muškatna kadulja. Za malo več posteljne telovadbe v teh hladnejših mesecih leta pa nam bodo pomagala eterična olja, ki so afrodiziaki: jasmin, ylang ylang, vanilija, sandalovina, vrtnica ipd.

Nekateri ketoni, ki jih najdemo v eteričnih oljih žajblja, poprove mete, rožmarina kt kafra delujejo kot mukolitiki in pomagajo pri razgradnji sluzi, ki se nam v telesu pogosto pojavi ob prehladih, medtem ko nekateri estri, ki se nahajajo tudi v eteričnem olju muškatne kadulje, blagodejno delujejo na krče v pljučih. Že omenjeni ekspektoransi blažijo težave respiratornega sistema in nam pomagajo pri izkašljevanju. Eterična olja z visoko vsebnostjo 1,8 cineola so tudi odlični čistilci zraka oz. antiseptiki, zato so priporočljivi za inhalacije (delujejo protivnetno na dihalni sistem). Na splošno so odlični imunostimulansi predvsem monoterpenski alkoholi in fenoli, o katerih bomo poglobljeno pisali v naslednjem prispevku na temo aromaterapevtske domače lekarne. Do takrat pa pojdite v naravo, iščite napajalnike vitamina D, družite se s prijatelji, privoščite si sproščujočo dišečo kopel ali masažo ter globoko dihajte. Pozitiva je najboljša preventiva!

Pripravila: Melani Kovač

Več na: www.aromainstitut.si

Tukaj si lahko ogledate razpored delavnic in predavanj>>

Preberite tudi:

Nežna aromaterapija>>

Preprečimo neenakomerno pigmentacijo>>

Doma narejen detergent za pranje perila

Kam s praznimi stekleničkami eteričnih olj?

Aromaterapevtski triki in nasveti za nego las

Mediteransko dišeča sol za kopel

Podpis

Melani Kovač je mednarodno priznana certificirana aromaterapevtka. Je strokovnjakinja tako za angleško kot francosko šolo aromaterapije, klinično aromaterapijo in raindrop tehniko. V svojem delu izhaja iz kemijske sestave eteričnih olj, bogato znanje pa deli na različnih delavnicah, seminarjih in specializiranih predavanjih za lekarne, šole in fakultete. Je ustanoviteljica Aromainštituta – Inštitut za izobraževanje, razvoj in promocijo aromaterapije, znotraj katerega aromaterapijo raziskuje in razvija na še poglobljenem nivoju. Podjetjem in organizacijam svetuje o vključitvi vonjev v poslovni segment (čutno znamčenje). Je članica komisije Aromacerta.