Včlani se
Novice
Kategorije novic

Doma narejen detergent za pranje perila

29. junij 2014 - Dom brez kemikalij / Ekoklub novice / Fito in aromaterapija

Doma narejen detergent za pranje perila

Obstaja mnogo različic tega recepta, tukaj je moja verzija. Imejte v mislih to, da je eden od mojih osnovnih motivov reciklaža in seveda, da se ob tem dobro zabavam :)

Sestavine:

 • pest mila
 • približno 3 litre vroče/tople vode
 • 2 žlici sode bikarbone
 • skodelica kisa (po želji)

izdelava naravnih mil

Mnogo mojih prijateljev in tečajnikov se ukvarja z izdelovanjem svojih mil (tudi jaz sem se začela), zato imam doma vedno na zalogi nekaj naravnih in doma narejenih mil. Ob vsakdanji uporabi mila postanejo premajhna za udobno uporabo (v kopalnici, kuhinji…), zato jih zberem in shranim. Kmalu naberem za pest ostankov mil in ponovno je čas, da naredim novo serijo detergenta za perilo. Vidite tega malčka desno spodaj? Ta je ravno pravšnji! Tudi zeleni se mu bo kmalu pridružil v pralnih nebesih :)

 

Kot lahko vidite iz slike, mi je popolnoma vseeno za različne barve in dekoracijo v teh naravih milih – ne skrbite, ne bodo obarvale ali poškodovale oblačil.

 1. Potrebovali boste velik lonec, da segrejete do 3 litre vode, sama včasih uporabim kar dva lonca. Vode ni potrebno zavreti, glavno da je dovolj vroča, da se milo raztopi.
 2. Medtem ko se voda greje, nasekljajte majhna mila na še manjše koščke ali jih naribajte.
 3. Počasi dodajte koščke mila v vročo vodo in mešajte, dokler se vsi ne raztopijo. Na tem mestu ponavadi lonec vzamem s štedilnika in nato dodam sodo bikarbono.
 4. Dodajte sodo bikarbono in jo dobro vmešajte.
 5. Pustite, da se vse skupaj ohladi na sobno temperaturo.
 6. Ko se ohladi, lahko dodate kis, da bo perilo mehkejše. Poskusite narediti detergent z in brez kisa ter ugotovite, kateri vam bolj ustreza.
 7. Dodate lahko tudi eterična olja, da bo perilo prijetneje dišalo, vendar doma narejena mila dišijo tako prijetno, da večinoma sploh ne dodajam eteričnih olj. O eteričnih oljih v detergentih za perilo bom govorila v kakšni od naslednjih objav.
 8. Nalijte “NOVI” naravni in seveda okolju prijazen detergent v kakšno staro embalažo pralnih detergentov…

Aromadelavnice

…in uživajte v vašem prvem pranju z doma narejenim detergentom!

 

 

 

Pripravila: Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka

Preberite tudi:

Aromaterapevtski triki in nasveti za nego las

Kam s praznimi stekleničkami eteričnih olj?

Splošni varnostni ukrepi pri uporabi eteričnih olj

Mediteransko dišeča sol za kopel

Pridružite se Melani na njeni delavnici Napredne aromaterapije in izkoristite 30% popust na celoten tečaj- popust velja samo ob prijavi do 1.9.>>