Včlani se
Novice
Kategorije novic

Splošni varnostni ukrepi pri uporabi eteričnih olj

29. julij 2014 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija

Splošni varnostni ukrepi pri uporabi eteričnih olj

* Hranite stekleničke izven dosega otrok.
* Nosečnice naj se izogibajo uporabi eteričnih olj. Izjema sta eterični olji prave sivke (Lavandula angustifolia) in mandarine (Citrus reticulata), ki jih lahko uporabljate v 0.5% mešanici v primerni osnovi. Še posebej se v času nosečnosti in dojenja izogibajte eteričnim oljem angelike, bazilike, brina, izopa, janeža, jasmina, komarčka, lovorja, poprove mete, rožmarina in žajblja.
* Za uporabo eteričnih olj pri dojenčkih in otrocih veljajo drugačna razmerja in druge metode kot za uporabo pri odraslih. Prav tako zanje niso primerna vsa eterična olja. * Posvetujte se s kvalificiranim aromaterapevtom pred uporabo eteričnih olj pri dojenčkih in otrocih.
* Ne nanašajte nerazredčenih olj na kožo. Edina izjema je uporaba eteričnega olja sivke in čajevca, ki se ju lahko kapne na manjše opekline ali ureznine.
* V primeru, da ste alergični ali imate občutljivo kožo, se priporoča, da naredite enostavno testiranje ali preizkus s pomočjo obliža.
* Držite eterična olja daleč od oči in po stiku z njimi si ne mencajte oči. Če se kljub temu zgodi, da vam pride eterično olje v oko, ga takoj izperite z osnovnim oljem. Košček vate namočite v osnovno olje in si s tem obrišite oko, po tem pa si oko izperite z mnogo hladne vode.
* Nikoli ne pijte eteričnih olj in jih ne uporabljajte niti rektalno niti vaginalno, če nimate izrecnih navodil vašega zdravnika.
* Citrusna olja, še posebej bergamot, povečujejo občutljivost kože na sončno svetlobo, zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo neposredno pred izpostavljanjem soncu (ali v solariju), ker lahko povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Izogibajte se nanašanju citrusnih olj na kožo, če imate melanom, starostne pege, velike madeže, bradavice, izrazite temne pege ali rak kože, ker obstaja neznatna možnost, da citrusna olja pospešujejo razvoj teh stanj.
* Če imate epilepsijo, se je potrebno izogibati eteričnim oljem rožmarina, izopa, komarčka in žajblja, ker obstaja velika verjetnost, da lahko njihova uporaba sproži epileptični napad.
* Astmatiki naj se izogibajo parnim inhalacijam z eteričnimi olji ali brez njih, ker lahko koncentrirana para sproži astmatični napad.
* Ne uporabljajte eteričnega olja, o katerem nimate odgovarjajočih in izčrpnih informacij.
* Izogibajte se dolgotrajnejši uporabi istega eteričnega olja, ker obstaja neznatna možnost, da se razvije preobčutljivost na to olje. Naredite premor za vsaj dva meseca, preden boste ponovno uporabili to olje.
* Hranite eterična olja stran od lakiranih površin, ker lahko poškodujejo glazuro.
* Nekateri homeopati domnevajo, da vsa eterična olja (in ostali močni vonji) slabijo ali izničujejo učinek homeopatskih zdravil. Drugi menijo, da so kontraindicirana samo olja, ki vsebujejo kamfor. Vedno obvestite svojega homeopata, če uporabljate eterična olja.

Pripravila: Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka

Preberite tudi:

Doma narejen detergent za pranje perila

Kam s praznimi stekleničkami eteričnih olj?

Aromaterapevtski triki in nasveti za nego las

Mediteransko dišeča sol za kopel

Pridružite se Melani na njeni delavnici Napredne aromaterapije in izkoristite 30% popust na celoten tečaj- popust velja samo ob prijavi do 1.9.>>