Včlani se
Novice
Kategorije novic

Zeleni turizem na Pohorju

23. april 2014 - Eko počitnice / Ekoklub novice / Sprostitev in prosti čas / Za telo in duha

Zeleni turizem na Pohorju

Zelena vas Ruševec je edinstven primer trajnostnega, ekološkega oziroma zelenega turizma v Sloveniji. Na Mariborskem Pohorju, le 2 km od zgornje postaje Pohorske vzpenjače, leži pravljična, butična vas Ruševec s petimi eko bungalovi iz smrekovih debel, prekritimi z zeleno streho. Poleg njih stoji Vila Ruševec s šestimi apartmaji. Okoli vseh enot pa se razprostira 10 postaj Permakulturnega kroga Ruševec, s katerimi želimo goste seznaniti z zakonitostmi narave, jim predstaviti pomen ohranjanja le-te in jih ozavestiti o vplivu narave in njenih lepot na njih same.

 Zeliščni vrt – Z modelom zeliščnega vrta predstavljamo del rastlinstva na območju Pohorja in sicer. Posebnost je gojenje zelišč na nadmorski višini 1100 m. Kot zanimivost ponujamo zeliščno spiralo, zaščitno steno iz pohorskega avtohtonega kamna ter hotel za žuželke. Izpostavljamo pomen zeliščarstva za samozdravljenje.

 Čebelnjak – Z umestitvijo tradicionalnega slovenskega čebelnjaka želimo povzeti pomen čebelarstva ter čebel. Izpostaviti pomen pridelave in uporabe medu ter ostalih izdelkov iz medu, pomen razvoja in zdravilnih učinkov apiterapije, kot alternativne oblike zdravljenja. Uživanje v mikroklimi čebelnjaka (dva ležišča v čebelnjaku) je prava zanimivost.

Ekološki otok s kompostnikom – V urejenem ekološkem otoku vestno ločujemo odpadke proizvedene v času bivanja v Zeleni vasi Ruševec in Vili Ruševec. Goste ozaveščamo o pomenu ločevanja odpadkov, skrbi za okolje ter koristnosti kompostiranja bioloških odpadkov.

 Toplotna črpalka – z vgradnjo TČ po sistemu zrak-voda je naš namen izkoristiti obnovljive vire energije za namene ogrevanja tako Vile Ruševec kot eko brunaric Zelene vasi Ruševec, pri tem pa seveda zmanjšati porabo energije in izpust CO2.

 Rastlinska čistilna naprava – je “naravna tehnologija”. Čiščenje komunalnih odplak s pomočjo samočistilnih sposobnosti naravnih ekosistemov, preko proda in rastlin je vrhunska mojstrovina narave.

 Eko bungalovi – postavljenih je pet ekobrunaric s površino 35 m² s spalno galerijo. Brunarice imajo celostno podobo ekološke izgradnje, z izbranim naravnim gradbenim materialom lokalnih ali vsaj slovenskih proizvajalcev. Sistem izgradnje je naravnan pasivno in ekološko,  kot so smrekove brune fi 35 cm, strešna in stenska izolacija iz naravne bio ovčje volne, narave zaščite lesa z naravnimi olji z dodanim mineralnim pigmentom, zelena streha, kvalitetno stavbno pohištvo, masivno pohištvo, naravna bio volnena posteljna garnitura itd.

 Zelena streha – strehe eko brunaric so prekrite z naravno 10 cm strešno kritino iz mineralnega substrata in ekstenzivno zazelenitvijo s skupino sedumov oziroma homuljic. Prednosti zelenih streh so boljša toplotna in zvočna izolacija, protipoplavna zaščita, boljša kakovost zraka, omogoča življenjski prostor za mnoge rastline in živali.

 Zbiralnik vode – v 10 m³ v zemljo vkopan zbiralnik vode se steka odvečna količina vode, deževnice iz dela strehe Vile Ruševec, ki predstavlja glavni vir za zalivanje okolice, pranje in ostalo rabo.

 Naravni bio ribnik – z naravnim vodnim ekosistemom želimo gostom zagotoviti naraven stik z vodo, kot osnovnim elementom narave. Združitev okrasnega ribnika z gojenjem avtohtonih vodnih rastlin ter okrasnega pohorskega kamna (tonalit ali granodiorit in sljudni skrilavec) je popolna kombinacija za ekološke navdušence.

 Permakulturni vrt z visokimi gredami – z umestitvijo modelov visokih sadno-zelenjavnih gred namesto trat, želimo predstaviti pomen samooskrbe po sistemu naravnega tokokroga.

 Za več informacij obiščite spletno stran www.rusevec.com, pišite na info@rusevec.com ali pokličite na 051 625 102.