Včlani se
Novice
Kategorije novic

Pojmi naravno in ekološko v gradbeništvo

19. februar 2014 - Dom brez kemikalij / Ekoklub novice

Pojmi naravno in ekološko v gradbeništvo

V Sloveniji je v zadnjih letih čedalje veš graditeljev in samograditeljev, ki poleg lesa, kot klasičnega ekološkega gradiva, za gradnjo uporablja druga naravna ekološka gradiva.

Ilovica, apno in kazeinske barve, naravni pigmenti, slama, trstika in naravne izolacije, marsikomu sicer še vedno zvenijo kot nekaj eksotičnega. Ozaveščenost graditeljev o ekoloških materialih gre pripisati več razlogom.

Ekološki način življenja in obujanje starih in preizkušeni materialov je v trendu. Krepi se zavest o zdravem načinu življenja in bivanja. Mediji, predvsem spletni, predstavljajo tradicionalne in sodobne načine uporabe. Po drugi strani mediji čedalje več poročajo o nevarnih snoveh, ki se »skrivajo« v sodobnih gradivih in zastrupljajo naše bivalno okolje, ljudje se soočajo z alergijami in drugimi bolezenskimi reakcijami, zato iščejo možnosti za zdravo bivalno okolje.

Ko govorimo o ekoloških gradivih, vedno uporabljamo zraven tudi besedo naravni, čeprav se mogoče komu to zdi čudno. Razlog je preprost. Oznaka ekološko pomeni, da gradivo ne obremenjuje okolja – niti v času svoje proizvodnje, niti kot morebitni odpadek. Ekološki material ni nujno naraven saj je pomembna le njegova tehnična učinkovitost, ki se lahko dosega tudi s pomočjo kemikalij. Beseda naravno označuje izdelek, ki je izdelan iz izključno naravnih surovin. Naraven material ni nujno ekološki (če se surovina nahaja v močno oddaljenih in eksotičnih krajih, kjer zraste monokulturno s pomočjo ogromne količine pesticidov). Zdrav material ni nujno tehnično tako učinkovit, da bi ga lahko označili za ekološkega, saj stavba narejena iz tovrstnega materiala porabi preveč energije za ogrevanje.

V zadnjem času je bilo v Sloveniji zgrajenih nekaj hiš in drugih objektov z oznako eko. To oznako nosijo predvsem zaradi energetske učinkovitosti (pasivna gradnja, obnovljivi viri energije) in uporabe lesa kot primarnega gradiva. Eko pasivni objekt torej temelji predvsem na energetski učinkovitosti stavbe, medtem ko bio pasivni objekt samo tehnično učinkovitost stavbe (izolativnost, poraba energije) nadgrajuje z dodelanim odnosom do okolja in se prilagaja lokalnim virom obnovljive energije (sonce, bio-masa, veter).

Prva bio pasivna hiša v Sloveniji je bila zgrajena na Kureščku leta 2008. Narejena je izključno iz ekoloških materialov: les, slama, trstika in ilovica. Za te materiale se v zadnjih letih odločajo novograditelji in tisti, ki obnavljajo hiše. V zadnjih dveh letih zasledimo uporabo ekoloških gradiv tudi pri gradnji javnih objektov, na primer Walfdorska srednja šola v Ljubljani, ekološka turistična kmetija Trnulja na Barju in center za Downov sindrom Planet 47.

Pripravil: Anton Pugelj - Gnezdo, sonaravna gradnja in svetovanje

Obiščite njihovo stran>>

Članki avtorja:

Kako vzdrževati in čistiti naoljene oziroma voskane lesene površine- AKCIJA v MAJU>>

Ekološka gradiva- zavajanje z oznako naravno in eko>>

Z ekološkimi gradivi do prijetnega bivanja>>

Reševanje deževnega gozda- vedro za vedrom>>

Kaj narediti sam in kdaj se posvetovati s strokovnjakom?>>