Včlani se
Novice
Kategorije novic

Reševanje deževnega gozda, vedro za vedrom

3. maj 2014 - Dom brez kemikalij / Družbena odgovornost / Ekoklub novice

Reševanje deževnega gozda, vedro za vedrom

Deževni gozd, ki predstavlja zelena pljuča zemlje, že leta in leta izsekavajo v imenu različnih gospodarskih interesov. Namesto gospodarnega ravnanja, kjer bi uporabili samo lesno maso in gozdu pustili možnost, da se obnavlja, izsekane površine spreminjajo v pašnike za govedo. Živinoreja še dodatno obremenjuje okolje s tem, ko govedo »spušča« v okolje škodljiv metan.

1 m2 premaza = rešen 1 m2 pragozda

V ekvadorski nižinah, ki je tradicionalni življenjski prostor Indijancev AWA, grozi okolju in ljudem še ena nevarnost. Na tem območju se namreč nahaja zlato, kar utegne botrovati razvoju industrije izkopavanja zlata.

Organizacija “Save the Rainforest” iz Hamburga med drugim skrbi za projekt v Ekvadorju. Organizacija pomaga Indijancem AWA, da kupujejo deževni gozd in si s tem zagotovijo življenje v svojem tradicionalnem okolju. Dodatne informacije je mogoče dobiti neposredno na spletni strani organizacije: regenwald.org

Podjetje Kreidezeit je izvedel za ta projekt, ko so si sodelavci ogledali film “We Feed the World”. Navdušila jih je naslednja izjava:

1 hektar deževnega gozda stane le 70 € !!!
1 hektar = 10.000 kvadratnih metrov = približno 1 cent na kvadratni meter.

Po premisleku so prišli do naslednjega sklepa:
10-litrsko vedro bio apnene barve, ki je Kreidezeitova najbolj cenjena stenska barva, zadošča za premaz 45 kvadratnih metrov. Z donacijo v višini 45 centov na vedro je možno zaščititi 45 kvadratnih metrov deževnega gozda.
To na kratko pomeni:
1 m2 premaza = 1 m2 deževnega gozda

45 dodatnih centov za vsako 10 litrsko vedro Kreidezeit nakaže združenju.

Organizacija “Save the Rainforest” s pomočjo lokalnih notarjev v Ekvadorju kupi zemljo. V zemljiško knjigo vpišejo Indijance AWA kot zakonite lastnike, s klavzulo, da zemlje ne smejo prodati naprej. To bo tako ostala v rokah Indijcev. Awa so se dokazali kot izkušeni borci proti posegom industrije na njihovo ozemlje.

Kreidezeit je s projektom Deževni gozd zbral 26,500 €. Zbrani denar so predali ljudstvu Indios v Ekvadorju, ki so ga strateško uporabili tako, da sta dva velika koncerna za pridobivanje bakra morala prenehati s kopanjem rude.

Hvala vsem, ki ste kupili Kreidezeitovo bio apneno barvo in s tem dodali kamenček v mozaiku reševanja deževnega gozda.

Bio apneno barvo lahko kupite v podjetju Gnezdo, ki je uradni zastopnik Kreidezeita v Sloveniji.

Pripravila: Sabina Podjed - Gnezdo, sonaravna gradnja in svetovanje

Obiščite njihovo stran>>

Članki avtorja: 

Kako vzdrževati in čistiti naoljene oziroma voskane lesene površine- AKCIJA v MAJU>>

Ekološka gradiva- zavajanje z oznako naravno in eko>>

Z ekološkimi gradivi do prijetnega bivanja>>

Pojmi naravno in ekološko v gradbeništvu>>

Kaj narediti sam in kdaj se posvetovati s strokovnjakom?>>