Včlani se
Novice
Kategorije novic

Nasveti za mirno spanje dojenčkov

22. februar 2014 - Dom brez kemikalij / Ekoklub novice / Zdravje

Nasveti za mirno spanje dojenčkov

Zagotovo ste do danes prebrali že vse, kar ste lahko našli o zdravi prehrani, pleničkah, oblačilih dojenčkov. Spanje otrok je zagotovo ena od najpomembnejših stvari, ki vplivajo na njihovo zdravje, počutje, rast in razvoj.
Nespečnost dojenčka ali otroka je za vsakega starša še posebej zaskrbljujoča in naporna. Že najmanjši gib ali jok otroka sredi noči nas razburi. Vzrokov za nespečnost je lahko veliko. Lahko je naš malček lačen, mu rastejo zobki, ga mogoče zvija,..? Ali pa se morda neprijetno počuti v svoji posteljici? Zato smo na teh nekaj straneh pripravili nekaj kratkih nasvetov, na kaj moramo biti pozorni ob nakupu izdelkov, ki so odločilni za dobro in mirno spanje našega malčka.

Majhni odrasli: Tudi če kupujete za otroka bodite pozorni na trdnost, udobje in podporo ležišča (otrok če ni bolan kaže neprijetne občutke z nenehnim premetavanjem po posteljici in celo jokom)

Dodajte ležišču mehkobo: Ležišče za dojenčka je bolje če je malo trše, kot premehko. V začetnih mesecih lahko dodate za večjo mehkobo in udobje pod rjuho mehko odejico

Ali dojenček potrebuje vzglavnik?
Za dojenčka je najbolje, da mu pod glavo položite le 2 cm podlogo, ki jo zaščitite s pleničko.
Nekje do tretjega leta starosti se vzglavnik ne priporoča. Po tem letu se lahko glede na telesno konstitucijo otroka že izbere vzglavnik, saj glava in vrat potrebujeta ustrezno oporo. Ampak vzglavnik mora biti nizek, zračen in velik.

Kako lahko zaščitim ležišče pred mokrenjem brez neprepustne plastične podloge?
Ta podloga je sicer zelo nezahtevna za ravnanje, a mnogokrat umetni materiali in razne apreture, s katerimi obdelujejo te tkanine slabo vplivajo tudi na spanje oziroma celo na zdravje malčka. Samo v vednost: apreture, ki jih uporabljajo v konvencionalnih prevlekah proti pršicam vsebujejo insekticide. Škodljivo za pršice definitivno, a škodljivo zagotovo tudi za ljudi. Dokler je dojenček še v pleničkah, lahko zagotovo ležišče zaščitite le z nekoliko debelejšo bombažno pododejo, ki jo z lahkoto snamete in operete. Je prijetno mehka, zračna in dovolj debela, da še tako mokra zadnjica ne naredi škode na ležišču. Kasneje, ko se otrok odvaja od plenic, je bolje, da mu podložite bombažno rjuho, ki je po vrhu mehka, na drugi strani pa prevlečena z neprepustno zaščito. Vendar če je le možno, to rjuho ne uporabljate dosti časa.

Kako velika naj bo postelja?
V prvih mesecih je zagotovo zelo pomembno, da se dojenček v preveliki posteljici ne počuti prestrašeno. Če se odločite za nakup otroške posteljice, jo prve mesece le nekoliko ogradite, da naredite dojenčku prijetno in njegovi krhkosti primerno velikost postelje. Paziti morate, da sta velikosti ležišča in posteljice vedno enaki, saj se tako izognemo nevarnemu zatikanju ročic ali nog v stranske luknje postelje.

Če je vaš otrok že večkrat poskušal splezati iz svoje posteljice, je morda zadnji čas, da mu nabavite novo.

Tukaj navajamo nekaj nasvetov, da bo prehod za vas in otroka čim manj stresen:
- Poskrbite za varnost: Dom zavarujte z varovali, zaklenite vrata kabineta, namestite vrata na vrhu in na dnu stopnic,…
- Isto okolje: Otrok se bo lažje in hitreje navadil na novo posteljo, če jo postavite na isto mesto, kot je bila prej postavljena zibelka.
- Varnostne ograje: Namestite varnostne ograje, ki se lahko odstranijo, ko jih ne potrebujete več
- Rastne težave: V tem obdobju se otrok spopada tudi z drugimi spremembami- navajanje na kahlico, na vrtec, morda novega bratca ali sestrico,… Zavedajte se, da te spremembe lahko zelo vplivajo na počutje vašega malčka
- Nakupujte skupaj: ko se odpravljate po nakupih izdelkov za njegovo posteljico, ga vzemite s sabo in si naj morda sam izbere kakšen dodatek za polepšanje svoje nove posteljice
- Naj prejme pohvalo: Spodbujajte ga, da naj svojo posteljico pokaže tudi drugim
- Izvirna pohvala: Ko bo vaš otrok opravil ta velik prehod, bodite malo izvirni in mu napišite ali narišite diplomo: Velik fant- velika postelja

Odločite se za ležišča z naravnimi materiali. Umetni materiali in razne apreture, ki jih v želji po uničevanju pršic vsebujejo konvencionalni izdelki, lahko zaradi vsebnosti insekticidov slabo vplivajo tudi na vašega otroka. Posteljnina naj bo zračna in po možnosti iz naravnega organskega bombaža, ki je dokazano gojen brez herbicidov, pesticidov in drugih toksinov.

Najprej varnost in zdravje

1. Hitro odrastejo.
Medtem ko vaš otrok raste, se tudi njegove potrebe spreminjajo. Stroškovno bolj učinkovit je nakup boljše kakovosti ter večje postelje, v kateri lahko rastejo. Vendar je treba ob nakupu velike posteljice le to na začetku pregraditi, saj se dojenček v preveliki postelji nikakor ne počuti varno.

2. Spanje je dragoceno.
Raziskave so pokazale, da se kar 60% otrok v starosti 4-12 let počuti utrujeno čez dan. Zato je pomembno, da smo tudi pri nakupu ležišča previdni, saj bo spanje le tako lahko dovolj kvalitetno.

3. Pripravite se.
Kupite ležišče ter posteljno dno skupaj. Eno brez drugega lahko vpliva na udobje in krati podporo tudi dobremu ležišču. Prav tako se lahko zaradi neprimernega dna skrajša življenjska doba ležišča oziroma tudi garancija na ležišče.

4. Nesreče se dogajajo.
Poskušajte doseči nek kompromis. Ležišča, ki ne prepuščajo vlage, so žal ne propustna tudi za kožo vašega dojenčka. Takšen material pogostokrat ni dovolj zračen. Bolje, da se odločite za prevleke iz naravnih materialov, povrh pa prevlečete nepremočljivo bombažno rjuho, ki je na spodnji strani prevlečena z neprepustno plastjo. Ali pa na ležišče dodate bombažni nadvložek, ki ga v primeru nesreče lahko hitro snamete in operete v pralnem stroju.

5. Kihanje ali dremanje.
Otrok, ki mu nenehno teče iz nosu (še posebej zvečer in ponoči) ali pogostokrat kiha, je običajno alergičen na eno od sestavin v postelji. Mnogokrat pomislimo na pršice, a dejstvo je da je možnost alergije lahko tudi na barve ali škodljive sestavine, ki kljub pranju ostanejo skrite v posteljnini.

NASVETI ZA LAHKO NOČ
DOJENČKI
Zibanje. Nežno gibanje, zibanje bo pomagalo vašemu dojenčku zaspati.
Zvok spanja. Poskušajte ustvariti zvok srčnega utripa, ki posnema zvok v maternici.
Pozni nočni prigrizek. Nahranite svojega otroka pred spanjem.
Pojte mi pesem. Uspavanke še vedno delujejo.
Luč na koncu hodnika. Če menite, da mu je bolj prijetno, rahlo priprite vrata ter pustite luč na hodniku. Svetloba naj bo le rahlo vidna in ne moteča za otroka. Sprostite se in ne pozabite, da bodo kmalu spali vso noč.

MALČKI
Ravno prav. Malčki potrebujejo udobno spanje – ne preveč vroče in ne preveč mrzlo.
Kopel, knjiga, postelja. Naredite spanje kot rutino – in vztrajajte pri tem.
Preverite pošasti. Preživite nekaj časa z vašim malčkom v njihovi spalnici, da se bodo počutili varno ter udobno.
Nekoč pred davnimi časi. Pogovarjajte se z vašim malčkom ter mu berite pravljice v njegovi postelji.
Nujno pred spanjem. Če vaš malček že uporablja kahlico, naj gre na stranišče pred spanjem.

Pripravila: Sandra Klemenc, Zelena trgovina, Ljubljana, BTC dvorana A- klet (Izdelki za otroke: ležišča iz eko lateksa in ekološkega bombaža, posteljnina, nepremočljive podloge za ležišče, spodnje perilo deke iz ekološkega bombaža, ne beljene plenice, naravna olja in mila,…)

Obiščite spletno stran>>