Včlani se
Novice
Kategorije novic

Nakupujmo skupaj ceneje

1. marec 2015 - Družbena odgovornost / Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Nakupujmo skupaj ceneje

Ravno smo se dobro navadili, da nam je ob vsakem trenutku na voljo čisto vse, kar si zamislimo, pa se že sprašujemo, kaj to pomeni. Če ste med tistimi, ki v trgovinah bere deklaracije in na tržnici kdaj vpraša za poreklo, ste najbrž prišli do zaključka, da je vedno več hrane, ki jo uživamo iz daljnih dežel in z veliko dodatki. Če pa želite kupiti bolj kakovostno, pa vas to praviloma tudi več stane, hkrati pa še vedno ne odpravi dejstva, da izdelek prihaja od daleč. Zato moramo, hočeš nočeš, zaupati blagovnim znamkam, ki nam “zagotavljajo” kakovost. Konec koncev ‘veliki’ z nami komunicirajo prek znamk, ki si jih le redko znamo v celoti razložiti.

Skupnostno naročanje slovenskih pridelkov

Potreba po vedno bolj kakovostnih izdelkih, za katere bi vedeli, od kod prihajajo in jih obenem kupivati po dostopnih cenah je začetnike ideje skupnostnega naročanja pripeljala do tega, da so se organizirali. Pred dobrima dvema letoma so nagovorili slovenske ponudnike, predvsem ekološke kmetije, da ponudijo svoje izdelke v večjih količinah znanim kupcem.  Zanimanje kupcev pa je bilo od vsega začetka veliko. Novica o možnosti skupinskega naročanja se je širila kot požar. Organizatorji pa so se srečali s prvimi težavami. Težko je namreč žonglirati med vsemi pričakovanji, tako ponudnikov kot kupcev. Zato so se za nekaj časa umaknili in se bolje organizirali. V dveh letih so dodelali sistem in razširili ponudbo. Ampak osnovna načela so ostala enaka – še vedno vključujejo večinoma slovenske ponudnike, ki so neredko tudi certificirani kot ekološki ali biodinamični pridelovalci. Slovenskim ponudnikom se občasno priključijo ponudniki od drugod, ampak samo iz bližnjih držav, npr. citrusi iz Dalmacije. Ponudniki so pred vključitvijo v ponudbo preverjeni s strani organizatorjev ter članov skupine in redno kontrolirani z namenom zagotavljanja najvišje kakovosti pridelkov.

nakupujmo skupaj (10 of 198) nakupujmo skupaj (39 of 198)

Skupnostno naročanje deluje kot skupina – posameznik se včlani v skupino, dobiva obvestila o ponudbi, ko je aktualna, naroči in prevzame, kar želi, ter je pozvan, da komentira naročeno in na ta način sodeluje pri oblikovanju vedno boljše ponudbe. Na prevzemu se srečajo ponudniki in kupci. Pridelki gredo neposredno iz rok pridelovalca v roke kupca, brez posrednikov. Na prevzemu lahko med seboj poklepetajo in se prepričajo o poreklu in načinu pridelave. Ker ponudbo sestavljajo večinoma slovenski ekološki ponudniki, je njena vsebina odvisna od raznolikosti, ki je v nekem trenutku na voljo. Prepričani ste lahko, da boste na seznamu našli pridelke, ki so lahko v določeni sezoni na voljo. Ne pričakujete torej, da bodo januarja na voljo jagode, junija kislo zelje, novembra pa paprike.

Tovrstno naročanje uporabnikom prinaša vrsto prednosti – kakovostne izdelke po dostopnih cenah in znanega porekla, podpiranje lokalnih pridelovalcev ter najkrajšo pot od pridelovalca do uporabnika in prihranek časa (enkratni nakup in prevzem na enem mestu od kmetov in ponudnikov iz cele Slovenije). Zahteva pa od njih malo več načrtovanja, prilagoditev sezonskim izdelkom in podreditev časa nakupa organizatorjem. Praviloma se naročilo odpre vsakih 14 dni, takrat vsi člani prejmejo obvestilio, naročilnica je odprta do 3 do 4 dni, prevzem pa je vedno na sredo popoldne na Stari tržnici v Šiški.

Kupci smo tisti, ki imamo v rokah moč, da stvari premaknemo v pravo smer. Z nakupom soodločamo, koliko hrane in kakšne kakovosti bodo pridelali slovenski kmetje. Namen skupnostnega naročanja je dvojne narave – oskrbeti se s kakovostno in zdravo hrano ter hkrati podpreti družinske kmetije, ki pridelujejo na sonaraven način in ki ohranjajo zemljo neobremenjeno s kemijo. Ne rabimo čakati, da bo država poskrbela za samooskrbo. Naša dejanja so tista, ki so odločilna.

Kaj bo na zalogi, kako naročite in informacije glede prevzema ali dostave najdete na www.nakupujmoskupaj.si. Vendar pohitite, naročila za ta teden zbirajo le še danes (2.3.2015).