Včlani se
Novice
Kategorije novic

Vsak odpadek še ni za v smeti

8. december 2015 - Družbena odgovornost / Ekoklub novice

Vsak odpadek še ni za v smeti

Projekt, ki ga Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji izvaja v sodelovanju z Zadrugo Buna, Kulturno-ekološkim društvom Smetumet in Snago Ljubljana, se je začel v prvi polovici letošnjega leta z delavnicami o materialih in odpadkih.

“Večina stvari, ki jih uporabljamo vsak dan, prihaja iz daljnih dežel. Največkrat se ne vprašamo, iz česa so narejene, kdo jih je izdelal in kakšen učinek so imele na ljudi in okolje vključene v proces izdelave. Malo bolj pogosto, a še vedno premalokrat se vprašamo tudi, kaj se zgodi z vsemi stvarmi, ko jih nehamo uporabljati,” je povedala vodja projekta Živa Lopatič.

Slovenci lani na osebo proizvedli skoraj kilogram odpadkov na dan

V letu 2014 smo Slovenci na osebo proizvedli malo manj kot kilogram komunalnih odpadkov na dan, kar tretjino od teh pa po besedah Lopatičeve predstavlja odpadna embalaža: “Torej tisti del kupljenega izdelka, ki služi samo temu, da nas prepriča, da izdelek kupimo ter da ga zaščiti pred potjo, ki jo mora izdelek prepotovati od proizvajalca do končnega kupca. In ponavadi takoj, ko pride do cilja, roma v smeti in potem v reciklažo ali na deponijo, odvisno od uporabljenega materiala.”

S projektom so organizatorji obeležili Evropsko leto razvoja, ki spodbuja pravičnejše sodelovanje bolj in manj razvitih delov sveta: “V okviru projekta smo otrokom sodelujočih osnovnih šol razložili, od kod prihajajo materiali, ki spremljajo naš vsakdan ter skupaj z njimi iz zbranih odpadnih materialov naredili igrače.”

Pri projektu je sodelovalo več kot petsto otrok

Pri projektu je sodelovalo deset osnovnih šol in več kot petsto otrok, ki so izdelali več kot petdeset različnih igrač in družabnih iger. Otroci so ustvarjali v manjših skupinah. Najprej so si zamislili igračo, nato so narisali skico ter izbrali materiale, iz katerih bodo izdelovali svojo igračo.

“Pri tem smo jim pomagali z nasveti, kako kakšno stvar izdelati, da bi bila bolj trdna, da ne bi bilo treba uporabiti lepila ali selotejpa ipd. Ker smo jim pri ustvarjanju pustili precede proste roke, so lahko uporabili veliko svoje domišljije in kreativnosti in nastale so zelo inovativne igrače,” pojasnjuje Lopatičeva. Osnovne šole so imele tudi možnost, da njihovi učenci sami izdelajo igrače iz odpadkov. Zanje so pri projektu zato pripravili priročnik, ki učiteljem pomaga pri izvedbi ustvarjalnih delavnic.

Večina izdelanih igrač bo na voljo za igranje v Hiši Evropske unije od 7. do 10. decembra ob predhodni najavi. Po tem bodo iz igrač sestavili potujočo igralnico, ki bo potovala po Sloveniji k tistim, ki jo bodo povabili na obisk ter tako osveščala tudi ostale otroke in odrasle. Iz vseh tako nastalih igrač bodo sestavili tudi igralnico, ki bo potovala po Sloveniji in osveščala tiste otroke, ki se bodo v njej igrali.

Zadruga Buna, Društvo Smetumet