Včlani se
Novice
Kategorije novic

Eliksir za dolgo življenje

29. marec 2015 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Eliksir za dolgo življenje

Guarana (lat: Paullinia cupana L.) je zimzelen plazeči grm, ki uspeva v tropskih deževnih gozdovih, kjer so visoke tropske temperature in obilje padavin. Zraste vse do višine 12 metrov in obrodi majhne rdečkaste sadeže s črnimi semeni, ki so ovita v bel plašček in zato spominjajo na očesa. Že od nekdaj jo v ljudski medicini povezujejo z močjo in odpornostjo in nosi celo ime »eliksir dolgega življenja«. Ženske jo rade uživajo, ker pozitivno vpliva na kožo in odpravlja gubice ter sledi celulita. Od rastline so uporabna predvsem semena in smole, ki se jih v obliki prahu, tinktur, sirupa, čaja in kapsul uživa zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje.

Zakaj je guarana tako priljubljena in učinkovita?
Guarana vsebuje več aktivnih učinkovin in visoke hranilne vrednosti, predvsem pa izstopajo fitokemikalije(teobromini, saponini, tanini in katehini), ki so močni antioksidanti, zato pomagajo upočasniti in preprečevati razvoj številnih bolezni. Za teobromin velja tudi to, da aktivno sodeluje pri izgorevanju maščob, zato ga je moč najti v številnih pripravkih za izgubo telesne teže in proti celulitu. Vsebuje tudi kofein, ki na telo deluje predvsem poživljajoče.

Guarano se uporablja:
• proti vnetju, še posebej dobro se obnese v prebavnem traktu in omili težave s črevesjem,
• kot diuretik, zato jo pogosto uporabljajo tudi kot pripomoček pri zdravljenju bolezni sečil,
• kot analgetik, saj uspešno blaži bolečine ob menstruacije in glavobol,
• za sproščanje gladkih in bronhialnih mišic,
• za zaščito nevronskih celic in proti tesnobi,
• pomoč pri reševanju težav s spolnim poželenjem pri moških in ženskah,
• preprečevanje nastanka krvnih strdkov,
• kot stimulans za srce in blaženje simptomov nizkega krvnega tlaka ter
• za preprečevanje nastanka težkih oblik bolezni.
Guarana enostavno poživi telo in duha, zato so vsi procesi v telesu spodbujeni in bolj aktivni. Ni čudno, da so izvlečki guarane pogosta sestavina pripravkov za hujšanje, saj povečujejo energijo in spodbujajo presnovo, kar je ključnega pomena pri vsaki dieti. Je tudi odličen naravni pripomoček za lajšanje bolečin in naravna zaščita za telo pred okužbami in boleznimi. Zaradi svojega širokega delovanja res ni čudno, da so ji ljudje nadeli ime »eliksir dolgega življenja«.

Guarana je predvsem močan stimulans
Ker guarana učinkovito poživlja celotno telo, velja za močan naravni stimulans. Iz tega sledi, da je guarana pogosto tudi sestavina v energijskih pijačah in prigrizkih ter kot smo že omenili v pripravkih za hujšanje. Uporabo se priporoča tudi ljudem, ki so pogosto pod stresom in zato slabše opravilni, saj bodo z njeno pomočjo dvignili novi svoje energije in zbranosti in kakovostno opravili svoje delo, hkrati pa omilili simptome preobremenjenosti. Radi jo uživajo tudi športniki, ki so vsakodnevno podvrženi visokim fizičnim obremenitvam, guarana pa pripomore k večji zmogljivosti.
Zaradi 3-7 % vsebnosti kofeina prekaša celo kavo, ki vsebuje le do 2 % kofeina. Kofein iz guarane zmanjšuje apetit, blaži znake utrujenosti in predvsem stimulativno deluje na centralno živčevje, nima pa stranskih učinkov, kot je pospešeno bitje srca, ki ga dobro poznamo pri zaužitju prevelike količine kave. Poleg tega se učinek kofeina sprošča počasneje in traja tudi do 6 ur.

Članek pripravila: Malinca Nastja, www.malinca.si