Včlani se
Novice
Kategorije novic

Pripravljeni na zimo?

23. januar 2014 - Fito in aromaterapija

Pripravljeni na zimo?

Vrt smo verjetno v precejšnji meri že pospravili, poskrbeli smo za kurjavo, kaj pa mi in naši najbližnji.

Kako se pa mi pripravimo na zimo?

Narava nam nudi veliko dobrega in predvsem zelo koristnega. Če smo poleti pridno nabirali imamo sedaj gotovo polne kozarce in vrečke z marmeladami, čaji in še čim dobrim. Ali pa je bilo to leto zopet tisto, ko ugotavljamo, da nam preprosto ni zneslo. Pa se letos seznanimo z zdravilnimi rastlinami in namesto sintetičnih pomagal preizkusimo popolnoma naravne pripravke. Pa spoznajmo nekaj rastlin, ki nam lahko pri tem učinkovito pomagajo.

ČRNI BEZEG (Sambucus nigra)– najdbe semen črnega bezga v prazgodovinskih naseljih pričajo o dolgi uporabi tega grma. Germanom je predstavljal domovanje hišne boginje Holle. Pri nas je veljalo, da ga sadimo na hišne vogale za zaščito pred uroki. Njegovo uporabo je zelo priporočal Kneipp, cvetove kot tudi jagode. Ljudsko zdravilstvo ga uporablja kot čaj za potenje, proti prehladom in povišani telesni temperaturi, lahko ga tudi grgramo. Jagode pa moramo obvezno skuhati, ker surove so za človeka strupene.

TIMIJAN (Thymus vulgaris)– Stari Grki so zelo cenili njegovo moč, saj je bil eden izmed največjih komplimentov, če so ti rekli da dišiš po timijanu. Njegova glavna aktivna učinkovina je timol v eteričnem olju, kateri učinkovito uničuje bakterije, viruse in glivice tako v dihalih, prebavilih in sečilih. Njegova uporaba je priporočena pri vnetju dihalnih poti, bronhitisu oslovskem kašlju, vnetju želodčne sluznice ter za zdravljenje in preprečevanje zadaha.

OKROGLOLISTA ROSIKA (Drosera rotundifolia) – Uporabljali so jo jo že menihi v 12. stoletju in sicer za lajšanje dražečega kašlja, imenovali pa so jo »herba sole«. Pri nas in na splošno v Evropi je rastlina strogo zaščitena, saj je njenih naravnih rastišč malo. Je pa otrokom zelo prijazno sredstvo predvsem v primeru dražečega kašlja in kot spremljevalna pomoč pri astmi in oslovskem kašlju. Prav tako pa jo cenijo bolniki s KOPB. Brezalkoholni pripravek lahko uživajo otroci od 1 leta starosti dalje.

AMERIŠKI SLAMNIK (Echinacea spp.) V Evropi so prvič omenjali ozkolistni ameriški slamnik leta 1897 in v tridesetih letih prejšnjega stoletja so v Evropo prispela tudi semena in sadike najprej škrlatnega ameriškega slamnika, kasneje pa še ostalih. Najbolj je poznan za krepitev imunskega sistema, zadnja leta pa ugotavljajo da ne samo krepi ampak predvsem regulira. Torej krepi, ko je to potrebno in zavira delovanje ko telo to potrebuje. Običajno uporabljamo končne pripravke predvsem v obliki kapljic ali pa tudi trdne oblike. Njegova uporaba je priporočljiva intervalih s presledki. Ne smejo pa ga uživati ljudje z avtoimunskimi obolenji. Manj poznana pa je njegova zunanja uporaba in sicer predvsem brezalkoholne pripravke ali sveži stisnjeni sok uporabljamo pri ranah za pospešitev celjenja in proti gnojenju tudi pri živalih. Zelo uspešna pa je tudi sinergijska kombinacija ameriškega slamnika s timijanom in propolisom.

Pripravila: Marijanca Bahar- Fitosan d.o.o. Soria Natural

Obiščite njihovo stran>>