Včlani se
Novice
Kategorije novic

Zdravju in ljudem prijazno podjetje- Soria Natural

30. marec 2015 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Zdravju in ljudem prijazno podjetje- Soria Natural

Mojca Mavec je z delegacijo strokovnih sodelavcev in predstavnikov podjetja Fitosan obiskala enega izmed najbolj modernejših laboratorijev v Evropi in si ogledala kje in kako nastajajo po tradicionalnih receptih zdravilne kapljice Soria Natural. Preberite njene vtise.

Goli griči in hribi, posušeni travniki, čez katere se podi jesenski  veter in odnaša še zadnji vonj dišečih bilk …Takoj se mi zazdi, da me je nekdo spet poslal nazaj v čas pesnika Antonia Machada, ki je v eni najmanjših španskih provinc  na vzhodu Kastilje preživel najsrečnejša leta svojega življenja. Prav tu je napisal svojo najpomembnejšo pesniško zbirko Campos de Castilla. In prav tu je pred tridesetimi leti nek drug Antonio, gospodar rastlin, če ostanem pri pesniškem jeziku, postavil prvo fitoterapevtsko podjetje Španije.

Soria Natural je osebna zgodba Antonia Estebana. Z več kot  500 zaposlenimi in najsodobnejšo tehnologijo pridelave je danes eno izmed vodilnih podjetij na področju naravne medicine v Evropi, ki je v začetku meseca oktobra odprlo vrata tudi za delegacijo strokovnih sodelavcev in predstavnikov podjetja FITOSAN  iz Slovenije.

Soria je z nekaj manj kot 40.000 prebivalcev tudi ena najmanjših španskih prestolnic . A pusta, skromno naseljena pokrajina brez industrije je kot nalašč za ekološko kmetovanje. Pri Sorii Natural zdravilne rastline, hrano in skoraj ves osnovni material, ki ga uporabljajo za izdelke, pridelujejo na lastnih poljih na več kot 320 hektarih zemljišč. Več kot 70 različnih zdravilnih rastlin je iz ekološke, bio dinamične pridelave, ugodno podnebje, čista zemlja in voda province pa pripomorejo, da so aktivne učinkovine v zeliščih tako kvalitetne.

»V osemdesetih letih, ko smo bili na začetku, smo izdelali mnogo strojev kar sami,« reče Hans Buysrogge ,  vodja oddelka za poslovanja s tujino in ujame moj  začuden pogled. »Ni bilo denarja, ni bilo priložnosti in Antonio je ure in ure izumljal stroje, ki jih ni bilo na tržišču ali ki si jih nismo mogli privoščiti.«

Danes temu težko verjameš. Tovarna na robu mesta je več kot 25.000 kvadratnih metrov velik kompleks neskončnih sterilnih površin in laboratorijev, tako da imaš najprej občutek, da si vstopil v imenitno vesoljsko plovilo ali najmanj v kako delavnico ameriške vesoljske agencije.

2014-10-15 11.07.35Soria Natural ima enega najmodernejših laboratorijev v Evropi, kjer sestavine in  izdelke testirajo v vseh fazah proizvodnje.  Ko smo vstopili v prvi del znanstvenoraziskovalnega centra so ravno analizirali DNK tinkture. Za pridobivanje ekstraktov iz zdravilnih rastlin uporabljajo več načinov obdelave. Razlikujejo se glede na vrsto in del rastline, njeno uporabnost  ter koncentracijo koristnih učinkovin. Vrhunsko kakovost suhih ekstraktov in njihovih aktivnih učinkovin pri Sorii Natural ohranijo z dodajanjem rastlinskega glicerina in pri določenih izdelkih etanola, ki delujeta izključno kot konzervans. »Tu se razlikujemo od tradicionalnih zeliščarjev, ki še vedno prisegajo na tinkture na alkoholni osnovi,« se namuzne  Dr. Carlos Carricajo, direktor za raziskave,  ki nas popelje po proizvodnji.

Serija izdelkov, ki se v Španiji najbolj prodaja je Composor – Kompleksi  s več kot štiridesetimi  različnimi zdravilnimi rastlinami za različne zdravstvene težave. »Te kapljice je izdeloval že Antoniov dedek in so še danes osnova naše proizvodnje.« nadaljuje Hans.

Pri Sorii Natural tudi sicer sledijo tradiciji. Hipokratova misel, da naj bo zdravilo tvoja hrana in hrana tvoje zdravilo, je pomembno vodilo. Zato so pred nekaj leti v podjetju začeli tudi s proizvodnjo ekoloških prehrambnih izdelkov.

»Sodobna tehnologija nam omogoča, da sestavine skuhamo že pri 35 stopinj celzija, pečemo pa od šestdeset dalje. Tako se izognemo nastanku toksičnih reakcij in ohranimo mnogo koristnih sestavin.« pripomne Carlos , medtem ko nam postreže s sveže pečenim eko korenjevim čipsom.

A Soria Natural ni samo vrhunska tehnologija in gola znanost, to je tudi zaposlenim prijazno podjetje.

«Pri nas so zaposlen zdravniki, biologi, farmacevti, kemiki, elektroinženirji, mehaniki, več kot 500 ljudi različnih profilov, »mi zaupa Soledad Rubio Diez, odgovorna za prodajo v Sloveniji »Med tako različnimi ljudmi so še kako pomembni dobri odnosi.  Naš prihodek  je odvisen od dobrih rezultatov. A vsaj 50 odstotkov dobička gre zaposlenim. To socialno funkcijo je včasih težko izpolniti v majhnem podjetju, a ko se širiš in rasteš, je naloga podjetja, da posrbi tudi za svoje zaposlene.«

Spet zapiha mrzel jesenski veter, ko s kolegi zapustimo tovarno in vstopimo v domač zeliščni vrt, ki ga je pred leti odprla španska kraljica Sofija. V tem poznem letnem času je ostalo samo še nekaj zimzelenega rastja, med katerimi se bohoti rožmarin. V Sorii Natural so nanj še posebej ponosni, saj je z razliko od sorodnika na jugu dežele, bolj aromatičen in obstojen.

Uporaba zdravilnih rastlin je znanost, stara vsaj toliko kot človeštvo samo. Mnogi zgodovinarji so mnenja, da so učinkovanje zelišč dobro poznali že v prazgodovini. A v teh norih, neučakanih časih, ko morajo tudi zdravila zdraviti hitro in učinkovito, vse bolj pozabljamo na moč narave.

»Število ljudi, ki posegajo po naravnih sestavinah le počasi narašča, » meni Soledad. »Medtem ko Nemci ali Francozi že desetletja uporabljajo naravno medicino, smo pri nas v Španiji še zadržani. Manjka nam predvsem kontinuiteta. Ljudje kupijo kapljice za to in ono in potem pozabijo nanje. Za Sorio natural še izziv več, da to spremenimo.«

WEB size

Tekst pripravila Mojca Mavec