Včlani se
Novice
Kategorije novic

Keglove vaje

22. april 2015 - Ekoklub novice / Za telo in duha / Zdravje

Keglove vaje

Tako ženske kot moški imajo skupino mišic, ki jim rečemo mišice medeničnega dna. Te mišice lahko po porodu, po operaciji, pri prekomerni teži ali s staranjem izgubijo svoj mišični tonus. To se lahko pokaže kot inkontinenca (nekontrolirano uriniranje – npr. pri kihanju, kašljanju), hemeroidi, bolečina v križu, nekontrolirano uhajanje blata, zmanjšan užitek pri spolnih odnosih in prehitra ejakulacija.

V 40. letih prejšnjega stoletja je ginekolog, dr. Arnold Kegel, ugotovil, da močnejše mišice medeničnega dna pomagajo pacientkam, ki imajo težave z nekontoliranim uriniranjem (stresno inkontinenco) po porodu. Gre za preproste vaje krčenja in sproščanja mišic medeničnega dna. Pacientke, ki so njegove vaje izvajale, pa so kmalu spoznale, da imajo tudi presenetljiv stranski učinek – ženska, ki izvaja te vaje lažje ter intenzivneje doživi orgazem.

Kaj in kje so mišice medeničnega dna?

Mišice medeničnega dna podpirajo mehur in črevo, pri ženskah pa tudi vagino in maternico. Če te mišice oslabijo, potem ne morejo več svoje funkcije in položaj organov v telesu se spremeni, kar privede do vseh že naštetih težav.

Najlažji način, da ugotovimo, katere so te mišice je, da pri uriniranju poskusite zadržati curek urina, drugi način je tudi ta, da vstavite prst v vagino (pri ženskah) ali anus (pri moških) in poskusite pokrčiti mišice tako, da prst stisnete. Pri tem morajo ostati trebušne, stegenske in zadnjične mišice popolnoma sproščene.

Če vam uspe zadržati curek oz. stisniti prst, potem veste o katerih mišicah je tu govora. Prav te mišice so tiste, ki se krčijo med orgazmom.

Vaj nikoli ne izvajajte med uriniranjem, kajti to lahko privede do infekcije sečil, prav tako lahko nepravilno izvajanje (krčenje trebušnih, stegenskih in zadnjičnih mišic) stanje še poslabša!

Izvajanje keglovih vaj

 • Začnite tako, da najprej izpraznete mehur
 • Pokrčite mišice medeničnega dna
 • Nato mišice popolnoma sprostite
 • Vajo ponovite 10 x, trikrat na dan (zjutraj, popoldne in zvečer)

Vajo izvajajte s kratkimi, hitrimi intervali krčenja in sproščanja (2 sekundi) in dolgimi (5 ali 10 sekund). Vajo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, saj je neopazna. Lahko jo izvajate stoje, sede ali leže. Že po štirih tednih večina opazi izboljšanje, znatno izboljšanje pa se lahko pokaže tudi šele po 3 mesecih vadbe.

Pravilna vadba

Če ob izvajanju vaje začutite kakršnokoli neugodje, bolečine v trebuhu ali križu, potem jo najbrž izvajate napačno. Ne poskušajte pospeševati procesa s tem, da bi povečali število ponovitev vaje ali podaljšali čas krčenja mišic, saj lahko to privede do nasprotnega učinka – mišične utrujenosti in še večjih težav z inkontinenco! Pravilno izvajanje keglovih vaj pri 50 do 80 odstotkih ljudi izboljša težave, povezane z ohlapnimi mišicami medeničnega dna.

Pozitivni učinek keglovih vaj pri ženskah:

 • čvrstejše mišice medeničnega dna
 • izboljšanje stanja inkontinence
 • več užitka med spolnimi odnosi
 • intenzivnejši orgazem

Pozitivni učinek keglovih vaj pri moških:

 • izboljšanje težav s prehitro ejakulacijo
 • orgazem brez ejakulacije
 • intenzivnejši, celo večkraten orgazem
 • čvrstejše mišice, ki podpirajo moda (zato se testisi “dvignejo” višje)

Kadarkoli in kjerkoli

Vaje lahko resnično izvajate kjerkoli in kadarkoli, med gledanjem vaše priljubljene nadaljevanke, zjutraj v postelji, preden vstanete, med vožnjo, v banki, med likanjem, kuhanjem, telefoniranjem, čakanjem v vrsti… Najlažje vam bodo vaje prišle v navado, če jih boste izvajali med vsakodnevnimi opravili.

Ob redni vadbi bodo uspehi opazni v nekaj tednih, vaša vztrajnost pa bo bogato poplačana z vsemi pozitivnimi učinki, večjim užitkom pri spolnih odnosih in intenzivnejšim doživljanjem orgazma, kar pa bo pomembno vplivalo tudi na vašo samozavest in izboljšalo kvaliteto življenja.

Pripravil: Primož Kastelic- Joga- Svet je lep

Obiščite njihovo stran>>