Včlani se
Novice
Kategorije novic

Domači zeleni smuthi

23. oktober 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Domači zeleni smuthi

Če nimate avokada (ali ga ne marate) uporabite jabolko. V tem primeru morate dodati olje, saj nam drugače vitamini, ki so topni v olju uidejo in jih ne moremo izkoristiti. Pa še okus bo boljši in napitek bo bolj nasiten.

Sestavine:

  • 1 jabolko
  • 5 listov blitve (ali šopek špinače)
  • 1 jušna žlica olivnega (ali konopljinega ali orehovega,…) olja
  • Majhen šopek svežih (ali ščepec suhih) listov melise
  • Ščepec soli (iz slovenskih solin)
  • 4dl riževega mleka

Jabolko narežemo na krhlje, ki jih mešalec lahko zmelje (nekateri mešalci so tako močni, da zmeljejo celo jabolko). Blitvo poparite z vrelo vodo – 1 minuto, meliso pa le operite pod pipo. V mešalec dajte vse sestavine razen olja in zmeljite. Nato primešajte še mleko. Čisto na koncu dodajte še olje in le za sekundo še enkrat pritisnite na gumb za mešanje. Žlahtna olja so zelo občutljiva in bi dolgotrajno mletje spremenilo njihov energetski naboj, še posebej v modernih mešalcih, ki imajo hitrost preko 16 000 vrtljajev/min.

Namesto blitve lahko spet uporabite koprive.

Blitvo in špinačo je treba popariti, saj tako uničimo oksalno kislino, ki je vsebujeta kar veliko. Če bi dlje časa vsak dan uživali surove koprive, blitvo, špinačo ali ohrovt, bi se to zelo neprijetno poznalo na sklepih in mišicah. Tam se kopiči in po nepotrebnem zakisa telo. S poparkom ne bomo uničili dragocenih encimov in vitaminov v zelenjavi.