Včlani se
Novice
Kategorije novic

Kaj bi morali vedeti starši pred nakupom ležišča za najstnike?

22. februar 2014 - Dom brez kemikalij / Ekoklub novice

Kaj bi morali vedeti starši pred nakupom ležišča za najstnike?

Otroci hitro rastejo in odrastejo. Mnogi najstniki spijo še vedno v tisti postelji, ki so jo dobili v prvem razredu.

V najstniškem obdobju se v njihovem telesu in v njihovi glavi dogaja ogromno sprememb. Navodil za razumevanje njihovih odraščajočih mišljenj ne dajemo, definitivno pa lahko pripomnimo, da njihovo telo potrebuje dobro oporo. Strokovnjaki pravijo, da vzmetnica po 7 letih ne daje več tiste prave opore. Prilagodljivo ležišče pa se bo njihovemu telesu prilagajalo v vseh njihovih najstniških letih.

Prihajajo hormoni. Najstniki začnejo izločati melatonin (hormon, ki povzroča zaspanost in zniža telesno temperaturo) okrog 23 ure zvečer ali ob polnoči. S tem manjšim obsegom spanja ( v primerjavi z otroškimi leti) si najstniki ne morejo privoščiti, da so že tako skrajšane urice spanja, neudobne in nemirne.

Pomanjkanje spanja pri najstnikih pogosto povzroča, da so le ti nepripravljeni, zaspani, nerazpoloženi ali se celo težje učijo.

Spanje je prosti čas. Ko ne morejo spati, pošiljajo sporočila, igrajo igrice,….to vse vzame nekaj dragocenih ur spanja ter namesto priprave možganov na počitek, le te zopet aktivira. Pravo ležišče jim bo zagotovilo, da bodo teh nekaj ur kakovostno spali

KAKŠNO LEŽIŠČE KUPITI?

1. Kljub nerganju ga odpeljite s sabo v trgovino.
V razmislek mu ponudite Vodič za najstnice ali Vodič, kako se NE odločiti za nakup ležišča za prave moške. Tako se bo na sebi zanimiv način poučil, na kaj mora biti pozoren in zakaj si je za dobro posteljo treba vzeti malo več časa, kot za izbiro modnega oblačila.

2. Vzemite si čas.
Poskrbite za to, da boste izbrali zanj res pravo ležišče. V nakup se naj odpravi v svojih najbolj udobnih oblačilih, ker bo le sproščen lahko v miru preizkusil in ocenil, kaj mu najbolj odgovarja. Če imate hčerko, naj ne obleče krila, ker ji bo neudobno, le na otip pa se ustreznega ležišča ne da izbrati.

3. Pasti oglaševanja.
Otroci običajno zahtevajo oglaševane in ”popularne” izdelke. Ni nujno, da so najdražje in najbolj poznane blagovne znamke tudi najbolj primerne zanj.

4. Pomislite na dolgi rok.
Najstniki zrastejo v povprečju 4cm v enem letu. Nakup daljše in tudi širše postelje se lahko dolgoročno zelo izplača.

5. Prodajalcu postavljajte vprašanja.
Bodite radovedni in previdni. Razlika med prodajalcem in svetovalcem je običajno ta, da prvi sovražijo vaša vprašanja (ker običajno nimajo odgovorov nanje), svetovalec pa bo le na podlagi vaših odgovorov lahko pravilno svetoval.

6. Posebej bodite pozorni,
če je vaš najstnik alergičen na pršice in ima težave s hrbtenico. Te probleme izpostavite prodajalcu in zahtevajte argumente. Običajne prevleke proti pršicam vsebujejo insekticide in sicer slabo vplivajo na pršice, a so zaradi tega zelo nevarne in škodljive tudi za ljudi.

NASVETI ZA DOBER SPANEC

Postavite pravila.
Nepravilni vzorci spanja lahko vplivajo na otroške biološke ure ter kakovost njihovega spanja. Okrog 22 ure je pravi čas, da se luči ugasnejo. Možgani potrebujejo še nekaj časa, da se umirijo, zato se kakovostno spanje prične šele nekje okoli 23. ure ali še kasneje.

Pozno v posteljo in pozno iz nje.
Najstniki potrebujejo 9ur spanja na noč, vendar so študije pokazale, da najstniki spijo precej manj.

Naslednji dan je šola.
Med šolskim letom, se držite ure za spanje ter ure za bujenje, tudi med vikendi ne popustite preveč. To bo vašemu otroku pomagalo, da se bo privadil ter prilagodil na zgodnji šolski urnik.

Brez naprezanja.
Telovadba, vaja ali intelektualno razmišljanje nekaj ur pred spanjem, lahko negativno vpliva na sam spanec.

Soba naj bo pospravljena in prijetna.
Ustvarite idealno okolje za spanec. Poskrbite za to, da bo njihova spalnica temna, hladna ter urejena.

Štetje ovc.
Za štetje ovc je morda že prevelik, a se pogovorite z njim o pomembnosti spanja. Naj spanje postane prioriteta, užite in počitek za vso družino.

Posnemajo vas.
Saj veste kako je. Če slučajno najdejo kakšno vašo napako, jo bodo z veseljem posnemali. Prav tako vaše dobre navade. Če se boste v posteljo tudi vi odpravljali ob pravih urah, vam bodo običajno tudi najstniki sledili.

PRIJAZEN NASVET: Pred nakupom vedno preverite ponudbo pri več ponudnikih. Ko boste primerjali cene naših naravnih izdelkov s konvencionalnimi, boste ugotovili, da naravni izdelki nikakor niso luksuzni in dragi, temveč v mnogih primerih celo cenejši od konvencionalnih, pri katerih mnogokrat plačamo le blagovno znamko, videz izdelka ter njihovo množično oglaševanje. Postanite odgovoren ter zahteven kupec- ob izbiri kateregakoli izdelka ter njihovo množično oglaševanje. Postanite odgovoren ter zahteven kupec- ob izbiri kateregakoli izdelka vedno zahtevajte argumente.

Pripravila: Sandra Klemenc, Zelena trgovina, Ljubljana, BTC dvorana A- klet (naravni izdelki za dom, ekološka čistila, naravna kozmetika,….)

Obiščite spletno stran>>