Včlani se
Novice
Kategorije novic

Refleksna masaža stopal- doma

3. april 2016 - Ekoklub novice / Za telo in duha / Zdravje

Refleksna masaža stopal- doma

Refleksna masaža stopal je znana tudi kot masaža ali terapija na dotik, saj s pomočjo refleksnih točk, ki jih lahko najdeš na dlaneh in stopalih aktiviraš zdravilne moči telesa, čistiš telo zastalih toksinov in spodbudiš nemoten pretok energije.

S pomočjo naslednjih preprostih tehnik je lahko refleksna masaža stopal doma najboljši preventivni pripomoček pri lajšanju številnih težav. Refleksna masaža stopal in njej namen je doseči  notranje ravnovesje v telesu.

Refleksna masaža stopal in PRIPOMOČKI:

REFLEKSNA MASAŽA STOPAL – POTEK

RAZTEGOVANJE IN ENERGIJA:

 • Z pomočjo obeh rok nežno nanesi glineno mazilo GLINKO ter stopalo objemi.
 • Nato sledi počasno kroženje stopala tako, da z eno roko držiš peto z drugo pa prste – ter nežno kroži celotno stopalo.
 • Refleksna masaža stopal se nadaljuje tako, da po kroženju stopalo razteguj na način, da palce obeh rok položiš na sredino stopala ter povlečeš enega v eno smer, ter drugega v drugo. To ponovi na različnih predelih podplata.
 • Na koncu podplat pogladi in objemi z obema rokama.
 • Ta del masaže se prilagodi na približno deset minut.

REFLEKSNA MASAŽA STOPAL – ORGANI IN DELI TELESA :

 • Refleksna masaža stopal se lahko prične z refleksnimi točkami HRBTENICE, ki se nahajajo na celotnem notranjem loku stopala. S pomočjo palca kroži po notranjem stopalnem loku in sicer od pete do prstov.
 • Sledijo prsti, ki predstavljajo refleksne cone GLAVE, OČI IN UŠES. Zmasiraj blazinico in pecelj vsakega prsta tako, da se pomikaš od podplata proti koncu prsta. Na koncu jih lahko tudi rahlo povlečeš.
 • Blazinica podplata refleksno predstavlja področje PLJUČ, zato jo s palcem zmasiraš tako, da delaš vodoravne črte iz ene strani stopala do druge. Blazinico lahko tudi »gneteš« oziroma izmenično masiraš z palci.
 • Področje med peto in blazinico v večini predstavljajo cone PREBAVIL, zato na tem delu masiraj bolj nežno tako, da z palci »vlečeš« podplat vsako v svojo smer.
 • Refleksna masaža stopal peto predstavlja za MEDENIČNO področje, zato tukaj ponovno s palci potuj od leve proti desni. Peto lahko masiraš tudi izmenično s palci oziroma jo »razteguješ« v obe smeri.
 • Na koncu ne pozabi tudi na masažo narta in gležnja tako, da z blazinicami prstov krožiš po obeh predelih.

Refleksna masaža stopal se zaključi z objemom celega stopala. Eno dlan roke položi na notranje stopalo počakaj deset sekund in umakni. Sledi masaža drugega stopala.

ZAČETEK IN ZAKLJUČEK MASAŽE

Če želiš da refleksna masaža postane nekaj več, pa naj to pomeni masaža doma ali v profesionalnem svetu, je glina najboljši dodatek. Glina je za vedno več refleksoterapevtov najboljši pripomoček pri masaži, saj ima cel kup pozitivnih lastnosti:

 • Prizemljuje z energijo ZEMLJE;
 • vzpodbuja razstrupljanje in izločanje težkih kovin zaradi magnetne moči naravnega minerala;
 • Sprošča zaradi strukture in kemijske sestave gline;
 • Deluje zdravilno na celoten organizem.

Refleksna masaža se lahko prične ali zaključi na dva načina:

Za katerega se boš odločil/a je povsem na tebi, veliko pa že narediš, če boš masiral/a s pomočjo GLINKOTA, ki vsebuje tudi ognjič (kar pa je super za vsako stopalo). :)

DOBRO JE VEDETI

Pomembno je vedeti, da masaža stopal v domačem naslonjaču nikakor ne sme biti boleča. Zato dotike in moč pritiska prilagodi po svojem občutku. Masaže ne izvaja v primeru otekline, bolečih stopal, vročine oziroma z drugimi besedami  - masažo se izvaja na zdravem podplatu.

V refleksoterapiji je poznanih veliko refleksnih točk, saj je to univerzalna metoda za ohranjanje zdravja in pomoči pri različnih težavah. Z samomasažo si torej lahko ustvari sprostitev, čiščenje telesa in večji pretok energije :)

- See more at: http://www.zdravanarava.si/glina-nasveti?view=entry&id=1426#sthash.Uz51yapz.dpuf

Prispevek pripravila: Tina Avguštin, Zdrava narava>>