Včlani se
Novice
Kategorije novic

Čiščenje toksinov se prične že v možganih

30. marec 2014 - Dom brez kemikalij / Ekoklub novice / Zdravje

Čiščenje toksinov se prične že v možganih

Znanstveniki so se dolgo spraševali, zakaj pomanjkanje spanja oslabi delovanje možganov. Nove raziskave iz leta 2013 dokazujejo, da pomanjkanje spanja zavira čiščenje toksinov iz možganskih celic. Med raziskovanjem so opazovali miši med spanjem in med stanjem  budnosti. Ko so miši budne, možganske celice nenehno proizvajajo strupene odpadke. Ti odpadki se nalagajo v prostorih med možganskimi celicami in jih poškodujejo. Glavna avtorica študije, dr. Lulu Xie s Centra za translacijsko nevromedicino Univerze Rochester Medical Center v New Yorku, je dejala, da so dejansko našli novo funkcijo spanja (objavljeno oktobra 2013 v LiveScience). Osredotočili so se predvsem na pretok med možganskimi celicami. Odkrili so mrežo, ki odvaja odpadke iz možganov. Vmesni prostor, ki nastane, omogoča cerebrospinalni tekočini precej večjo zmožnost za učinkovito ”splakovanje” škodljivih snovi iz možganov v jetra za razstrupljanje.

Možgani se med spanjem čistijo

Znanstveniki menijo, da so ta ”gospodinjska dela” eden od glavnih razlogov, zakaj sploh spimo. S to razsikavo so dobili tudi odgovor na večno vprašanje, zakaj večje živalske vrste spijo precej manj od manjših. Zmanjšanje zavesti v času spanja je namreč evolucijsko precej nesmiselno, saj so manjše živalske vrste med spanjem lahek plen. Na primer netopirji spijo 20 ur na dan, mačke 12 ur, žirafe in sloni pa le po 3 ure. Dolžina spanja je povezana z velikostjo možganov. Večji možgani imajo večji vmesni prostor, zaradi katerega se lahko strupi iz možganov čistijo že v času budnosti.

Zdrav spanec čisti um- dobesedno

Poznano nam je že, da imamo težave pri sprejemanju odločitev in učenju, če smo neprespani. Predhodne študije kažejo, da se toksične molekule, ki sodelujejo pri nevrodegenerativnih motnjah, kopičijo prav v prostoru med možganskimi celicami. V tej študiji so testirali, kako dolgo se protein beta-amilod, ki je povezan z Alzheimerjevo boleznijo, zadržuje v možganih miši med spanjem in v stanju budnosti. Protein se je med spanjem izločal iz možganov kar dvakrat hitreje kot v času budnosti. Ti rezultati zagotovo še bolj poudarjajo pomen kakovosti spanja in so lahko pomembna osnova za proučevanje in zdravljenje tako imenovanih bolezni ”umazanih možganov”.

Zato je pomembno, da si zagotovimo nemoten spanec v okolju in na postelji, ki nas ne bodo dodatno zastrupljali. Veliko ljudi se ne zaveda, da lahko neprimerno ležišče ustvari dvojno škodo. Zaradi neprespanosti trpijo obnovitveni procesi možganov in celotnega telesa. Obenem pa kljub razstrupljanju in čiščenju telesa s prehrano in prehranskimi dopolnili s spanjem na ležišču, obdelanem s formaldehidom, toksini, pesticidi, herbicidi, …, ti prek kože in dihal ponovno vsako noč vstopijo v vaše telo in s tem povečajo toksično breme.

Pripravila: Sandra Klemenc, Zelena trgovina, Ljubljana, BTC dvorana A- klet

Obiščite spletno stran>>