Včlani se
Novice
Kategorije novic

Čiščenje organizma z glino

8. december 2015 - Ekoklub novice / Negovalna kozmetika in olja / Za telo in duha / Zdravje

Čiščenje organizma z glino

Predstavljaj si, da se vsako jutro zbudiš poln energije, zagona in motivacije. Nepredstavljivo? Potem je pršel čas, da postavite čiščenje organizma na prvo mesto in tako poskrbiš za »Zdrav duh v zdravem telesu«!

V popolnem svetu, bi čiščenje organizma v človeškem telesu potekalo popolnoma brez težav, saj smo že po naravi tako ustvarjeni. Vendar v današnjem svetu, kjer prevladujejo pesticidi, umetna barvila, dodatki v prehrani, zdravila in kemikalije, onesnažen zrak in še in še, je naše telo enostavno preobremenjeno, zato naš naravni sistem izločanja vsem strupom ni več kos in je čiščenje organizma oslabljeno.

Za čiščenje organizma in razstrupljanje se odloči, če so prisotne:
*Alergije;
*Kronične bolezni;
*Utrujenost in brezvoljnost;
*Slaba, neurejena prebava;
*Pogosti prehladi in viroze;
*Zabuhlost;
*Temni kolobarji pod očmi (podočnjaki);
*Celulit;
*Obložen jezik;
*Zamašene pore, akne in ostale kožne »nepravilnosti«;
*Motnje spanja in nespečnost;
*Zmanjšana koncentracija;
*Občutljivi zobje;
*Depresija;

Čiščenje organizma ne poteka samo na način, ki je znan vsem: urin, blato, znoj in plini, ki jih telo izloča vsak dan, da se znebi velike količine odpadnih in strupenih snovi. Za čiščenje organizma je potrebno celotno »kolesje«, ki je med seboj ločeno in hkrati povezano v čudovit sistem, ki ga imenujemo TELO.

Kako telo skrbi za čiščenje organizma?
Prvi in zelo pomemben sistem za čiščenje organizma je LIMFNI SISTEM, ki varuje telo pred okužbami in preprečuje, da bi se strupene snovi vračale nazaj v krvni obtok.
Glavni organ tega sistem je VRANICA, ki povezuje vse bezgavke v našem telesu, ter tako skrbi, da čiščenje organizma poteka nemoteno.
JETRA so za čiščenje organizma nepogrešljiva, saj iz krvi vsrkajo strupe, spremenijo njihovo kemijsko sestavo, tako da lahko potujejo naprej v
ŽOLČ, ki poskrbi da se preko DEBELEGA ČREVESJA izločijo iz telesa. Črevesje pa predstavlja za čiščenje organizma glavni in končni del poti. Hrana, ki potuje po tem idealnem in popolnem črevesju, se na točno določenih delih razkraja, tako da lahko v kri dobimo vse pomembne hranljive snovi in tekočino, kar pa ostane, se izloči iz telesa.
Ker pa so za čiščenje organizma pomembni vsi organi, se ustavimo tudi pri LEDVICAH, ki je odgovorna za precejanje krvi in proizvajanje urina, skozi katerega se izločijo strupi in toksini v telesu. Kadar govorimo o čiščenju organizma mnogokrat pozabimo tudi na PLJUČA, ki igrajo glavno vlogo pri odpravljanju nesnage, ki jo dobimo z vdihavanjem onesnaženega okolja, kot je na primer cigaretni dim. KOŽA je človeški največji organ in lahko rečemo da je za čiščenje organizma izrednega pomena, saj se preko lojnic in znojnic izločajo številni strupi, ki bi v nasprotnem primeru lahko v telesu povzročili ogromno škodo.

Reakcije in čiščenje organizma!
Ko se odločiš za čiščenje organizma je potrebno vedeti, da se začnejo velikokrat pojavljati znaki in reakcije, s katerimi organizem opozori na spremembo. Zavedati se je potrebno, da so takšni znaki čiščenje organizma popolnoma naravni, odvisni od stopnje zakisanosti, kroničnih obolenj in let, ter trajajo v povprečju nekaj dni:
Utrujenost;
Pomanjkanje energije;
Slabo počutje;
Vrtoglavica;
Glavobol;
Izbruh »stare« bolezni;
Poslabšanje dosedanjih bolezni…

Organizem ima poleg svoje »vsakdanjega« dela, opraviti še z popolnim čiščenjem in razstrupljanjem, ki ga izvajaš s pomočjo gline, prehrane, telovadbe in nege. Vsekakor ne smeš pričakovati, da se bo telo čez noč očistilo vseh toksinov in strupov, s katerim si ga »hranil« več let. Vendar brez skrbi, kmalu se bodo pokazali znaki izboljšanja, ki bodo dolgotrajni.
- See more at: http://www.zdravanarava.si/glina-nasveti/ciscenje-organizma-z-glino#sthash.Q85YSY1f.dpuf

Čiščenje organizma in glina
Ko se odločimo za čiščenje organizma se velikokrat izkaže, da smo na organizem prepogosto pozabili, in se je v njem že »nabralo« kar nekaj nesnage, ki jo je potrebno najprej sčistiti. Kot velja za vsa živila, zelišča in naravne pripravke, je tudi tukaj nekaj osnovnih »pravil«, ki se jih je pametno držati, da dosežemo maksimalen želen učinek.
Čiščenje organizma z glino se lotimo 2-3x na leto, saj je to idealno razmerje glede na letne čase, naš način življenja in hitrega tempa.

Glina je popolnoma naravna oblika čiščenja organizma, zato »dokazanih« stranskih učinkov nima, vsekakor pa je potrebno vedeti, da zaradi močne čistilne moči in sočasne uporabe , lahko nase veže aktivno substanco tableta. Temu se z lahkoto izognemo tako, da med glinenim napitkom in zdravilom naredimo vsaj 2 urni razmik.

Za čiščenje organizma se ne odločimo, ko imamo terapije z antibiotiki ali drugimi močnimi predpisanimi tableti in jih moramo vnašati v telo določen krajši čas (7-10-14-21 dni).
Prav tako odsvetujemo takšno čiščenje organizma v času nosečnosti in otrokom.

V primeru da uživate kakšna druga prepisana zdravila, kot so zdravila za ščitnico, srce ali visok pritisk, svetujemo preventivni pogovor z zdravnikom ali farmacevtom.

Poleg tega pa glino mnogi poznamo pod pojmom »terapevtska glina«, saj je glina sestavljena iz naravnost čudovite mešanice mineralov v sledeh, ki so potrebne za normalno delovanje človeškega organizma. Čiščenje organizma je tako za glino le ena izmed nalog ki jih z lahkoto opravi, pripisujejo pa ji da poleg čiščenja organizma pospeši obnovo celic, spodbudi obnavljanje rdečih krvničk in zdravi slabokrvnost. Glina pomaga čistiti naše resice, ki se nahajajo v črevesju in skrbijo za vsrkavanje pomembnih hranil. Čiščenje organizma se torej prične, ko poskrbimo, da imamo stene debelega črevesja in resice v njem čiste in ponovno pripravljene na vsrkavanje pomembnih hranil. Glina ima močno absorbcijo in čistilno moč, zato se pri čiščenju organizma najprej odločimo zanjo.

PREČIŠČENA GLINA V PRAHU predstavlja prvo možnost uporabe tega naravnega bogastva, ki ga dobimo v naši mali deželici. Čiščenje organizma s pomočjo pitja glinenega napitka poteka 21 dni, z 7 dnevnim premorom in ponovno 21 dni. Enkrat na dan, leseno žličko gline stresemo v kozarec, prelijemo 2 dcl vode in pustimo nekaj ur. Prvih nekaj dni oziroma prvih 21 dni pijemo glineno vodo, usedlino, ki nastane na dnu kozarca, pa pustimo. Kasneje, ko telo že navadimo na prisotnost gline, pa lahko pred pitjem vse skupaj še enkrat pomešamo in spijemo vse. Pomembno je, da vemo izvor gline, saj smo le tako lahko prepričani da bo opravila svojo nalogo.

Čiščenje organizma z zdravo prehrano!
Pomembno je da se zavedamo, da se med seboj razlikujemo in da vsak organizem potrebuje svoj »pravi« način prehranjevanja. Zato v tem delu ne bomo govorili o vegeterijanstvu, veganstvu in ločevanju hrane, ampak se bomo osredotočili na enostavne in lahko IZVEDLJIVE rešitve, ko se odločimo za čiščenje organizma.

Če je le mogoče, izbiraj svežo, sezonsko in lokalno hrano, tisto, za katero veš kje raste in kako je pridelana. Čiščenje organizma se torej prične z »vedenjem« izvora prehrane. Za začetek upoštevaj načelo 60-40, in sicer 60% vsega na krožniku naj bo sveža zelenjava. V primeru da uživaš meso, to ne počni več kot trikrat tedensko in še to z belim mesom in ribami. Prav tako povečaj vnos polnozrnatih žit, kot so rjavi riž, pira, proso, ajda, koruza in oves. Ker pa telo potrebuje tudi dobre maščobe, povečaj vnos zelene listnate zelenjave, rastlinskih olj (konopljino, laneno, olivno, itd.) in surovih semen ter oreščkov. Vsekakor pa je tukaj tudi sadje, za katerega naj velja: »Eno jabolko na dan, odnese zdravnika stran«.

Poskusi se izogibati:
*Uživanju rdečega in prekajenega mesa;
*Uživanju mlečnih izdelkov;
*Uživanju zamrznjenih, predelanih in hitro pripravljenih jedi;
*Uživanju prehrane z umetnimi sledili in barvili;
*Uživanju sladkarij;
*Uživanju alkohola in kofeina;
*Uživanju prečiščenim ogljikovim hidratom: bela moka, beli riž in prečiščena žita.

Voda in čiščenje organizma
Človeško telo je v 75% sestavljeno iz vode, zato je za čiščenje organizma voda izrednega pomena. Poleg tega je čiščenje organizma brez vode popolnoma brez pomena, saj s pomočjo vode vsi organi izločajo strupe, mehča blato in pospešuje čiščenje organizma. Idealno razmerje popite vode na dan bi bilo 1 liter na vsakih 25kg.

Čiščenje organizma s sokovi in SmOOthie-ji!
Poleg zdrave prehrane so sokovi in smoothiji naravnost čudoviti, kadar želimo našemu telesu posvetiti malo več pozornosti. Smoothie in sokovi so zaščitni znak zdravega načina življenja, s katerim je tesno povezano tudi čiščenje organizma.

Razlika med Smoothie in sokovi pa je predvsem v tem, da so Smoothie kašasti sokovi, saj vsebujejo ogromno vlaknin, ki nam pomagajo predvsem pri prebavi, kar je za čiščenje organizma ključnega pomena. Sveže stisnjeni sokovi pa so z drugo besedo » super injekcijska bomba«, saj ga telo z lahkoto absorbira, ter tako prejme več encimov in hranil z veliko manj »dela«.
Za čiščenje organizma sta zaželeni obe obliki – kašasti sokovi (smoothi) in sveže stisnjeni sokovi (korenček, pesa, zeleni…). Medtem ko čistiš organizem z glino, je absorbcija hranljivih snovi veliko večja, saj je glina pred tem temeljito »očistila« črevesje. Zato je priporočljivo da v čiščenje organizma vključite tudi SOKOVE.

Čiščenje organizma in nega telesa!
Ko se odločimo za čiščenje organizma, ne smemo pozabiti na našo KOŽO, ki predstavlja človeški največji organ, skoz katerega neprestano vsrkavamo strupe in čistimo telo. Načinov za čiščenje telesa skozi kožo je veliko, ustavimo se le pri nekaj najpomembnejših!

KOPELI ZA STOPALA: Glina je najbolj naravna in naravnost čudovita, kadar se odločimo za čiščenje organizma. Druga oblika, ki je še bolj enostavna pa je čiščenje organizma z GLINENIMI NOŽNIMI KOPELMI. Glina ima, kot smo že napisali, močno absorbcijsko in čistilno moč, zato je za stopala izrednega pomena. Na stopalih se namreč nahaja več kot 2000 por in zelo veliko energijskih ter refleksnih centrov, ki predstavljajo naše celotno telo. Zato na trgu obstaja vedno več »obližev«, ki si jih prilepimo na stopala, saj je to druga najmočnejša oblika čiščenja organizma! Glina v prahu T.A. NARAVA , tako predstavlja popolno, naravno in enostavno obliko pri čiščenju organizma . Pest gline v prahu streseš v nekaj litrov tople vode, ter v kopel potopiš svoja stopala za 15-20 minut. To lahko ponoviš vsak dan 21 dni, v primeru čiščenja z glinenim napitkom pa 2-3 x tedensko. Številni toksini in strupi bodo že skozi pore zapustili telo, čiščenje organizma pa se nadaljuje tudi skozi limfo, ki povleče zastale toksine iz stopal, in se preko potenja in urina izloči iz telesa.

NARAVNA KOZMETIKA – GLINENO PILING MILO: Pospešuje delovanje limfnega sistema in s tem odvajanje strupov ter čiščenje organizma. Pravilno tuširanje poteka počasi, na vlažni koži z uporabo glinenega mila . Vedno prični umivanje na stopalih ter se počasi premikaj višje. Ko zaključi eno nogo, se posvetii drugi, ter nato nadaljuj z umivanjem hrbta ter nato roke in sicer od dlani pa vse do ramen. Ne pozabi umiti še drugo roko. Sledi na piling z milom na področju trebuha v smeri urinega kazalca.
LIMFNA DRENAŽA: Izvaja se z nežnimi gibi po poteku limfnih žlez. Z njeno pomočjo lahko pomagamo odpraviti odvečne snovi iz telesa ter posledično vpliva na čiščenje organizma, zabuhlih in otečenih okončinah, težavah z aknasto kožo, odpravi celulita in ugodno vpliva na imunski sistem.
REFLEKSNA MASAŽA STOPAL: Refleksna masaža stopal je tisočletja stara in popolnoma naravna zdravilna metoda, kjer s pritiskanjem in masiranjem refleksnih področij na stopalih, aktiviramo zdravilne moči telesa. Posamezne refleksne točke na stopalih so torej povezane z določenimi deli telesa in odražajo njihovo stanje. Boleče ali občutljive točke navadno odražajo blokado pripadajočega organa, ki je sprva zgolj energetska ter se lahko razvije v bolezen. Z refleksno masažo stopal torej lahko sprožimo fizično in energetsko čiščenje telesa.

Čiščenje organizma z dihanjem
Vedno več raziskav je narejenih v smeri pravilnega dihanja in odpravljanja bolezni. Rezultati govorijo svoje – v nedavni neodvisni raziskavi so odkrili, da bi lahko s pomočjo pravilnega, globokega dihanja odpravili več kot polovico bolezni sodobnega sveta! To pa je zelo pomemben podatek za čiščenje organizma! Z pravilnim dihanjem povečamo vnos kisika, okrepimo imunski sistem, zmanjšamo stres, spodbudimo pravilno delovanje hormonskega sistema in pozitivno vplivamo na čiščenje organizma.
Vaje za pravilno – trebušno dihanje so zelo enostavne in jih lahko brez premisleka vključi v vsakdan, trajajo pa naj 10-15 minut! Ko ležiš na hrbtu, eno dlan položi na prsni koš, drugo pa na trebuh. Ko dihaš naj se premika le roka na trebuhu – to imenujemo trebušno dihanje.

Paketek kjer imaš vse – skoraj vse! ;)
Pripravila: Tina Avguštin, Zdrava narava >>