Včlani se
Novice
Kategorije novic

Pravični bombaž- Projekt Fair do

14. november 2014 - Družbena odgovornost / Ekoklub novice

Več kot 60 odstotkov na svetu pridelanega bombaža pridela 40 milijonov majhnih proizvajalcev, ki so med najrevnejšimi na svetu. V zahodni Afriki ima majhen pridelovalec približno 2 – 5 hektarov zemlje, s katero krije stroške hrane, zdravstva, šolanja, semen in orodja. Že majhno znižanje odkupnih cen vpliva na njegovo preživetje. A to je le en razlog, zakaj smo Pravična trgovina, 3MUHE, KED Smetumet, Društvo Humanitas in dijaki Gimnazije Ptuj pripravili Srečanje s pravičnim bombažem.

Vabimo vas, da se nam v petek, 21. 11. 2014, ob 19h pridružite v prostorih Simbioze v stavbi Slovenijalesa na Dunajski 22 v Ljubljani.

Povedali vam bomo zgodbo bombaža, njegovih pridelovalcev in predelavalcev. Odpravili se bomo v Burkina Faso in iz prve roke slišali njihovo zgodbo ter predstavili prvi izdelek iz bombaža narejen po načelih pravične trgovine v sodelovanju dijakov Gimnazije Ptuj, pravične trgovine v Sloveniji in organizacije Kafuli v Burkina Fasu.

Na koncu pa si bomo privoščili še dobrote pripravljene po burkinskih receptih.

O pridelavi in predelavi bombaža ter vlogi pravične trgovine pri izboljšanju razmer za male kmete in obrtnike nam bo pripovedoval Rene Suša iz Društva Humanitas. Kako pridelava bombaža in izdelava izdelkov poteka v Burkina Fasu bo razložila Polona Vida Čeligoj, prostovoljka Pravične trgovine 3MUHE, ki je eno leto preživela v organizaciji Kafuli v Bobo-Diollassu ter prenašala navodila za izdelavo Fair Do izdelkov iz Slovenije proizvajalcem v Burkina Fasu. O projektu Fair Do in zasnovi izdelkov se bosta razgovorili Maja Rijavec iz KED Smetumet in predstavnik dijakov Gimnazije Ptuj. Dogodek bo povezovala Živa Lopatič, vodja pravične trgovine v Sloveniji in projekta Fair Do.

Projekt Fair Do Gimnazije Ptuj, Pravične trgovine 3MUHE in KED Smetumet je nastal kot odgovor na željo dijakov Gimnazije Ptuj, da bi se poglobili v problematiko bombaža. Oktobra 2013 smo se prvič dobili in postavili okvir delovanja, nato smo dijakom predstavili bombaž ter pravično trgovino in pripravili prvo delavnico zasnove izdelka iz bombaža. Nekateri so v rokah prvič držali sukanec in iglo, pa vendar smo izmed vseh pripravljenih idej težko izbrali tista dva, ki smo ju do konca razvili. Poleg zasnove izdelka smo se lotili tudi priprave poslovnega načrta, ki ga izvajamo še danes. Natančne načrte smo poslali v Kafuli, v Burkina Faso, ter spremljali izdelavo. Izdelki so končno prispeli in veseli smo, da jih lahko predstavimo ravno v tednu globalnega učenja. Za svoje delo so dijaki Gimnazije Ptuj prejeli tudi cetifikat”Faire Schulklasse – Klasse des Fairen Handels”, ki ga podeljuje Fairtrade Initiative Saarbrücken. Eden izmed ocenjevalcev projektov, ki tekmujejo je ta projekt označil kot najboljši projekt izmed vseh 51 prijavljenih projektov na

Srečanje bomo zaključili s pravimi burkinskimi dobrotami, ki jih bomo pripravili skupaj z Burkinci v Sloveniji, saj bo v začetku decembra minilo točno 10 let od odprtja prve pravične trgovine v Sloveniji.

O PRAVIČNI TRGOVINI

Mednarodna trgovina ne koristi vsem prebivalcem sveta. Veliko ljudi živi v revščini, z njimi ne ravnajo spoštljivo in za svoje delo ne dobijo pravičnega plačila. Želja po spreminjanju takšnega stanja je vodila k nastanku koncepta pravične trgovine, katere cilj je proizvajalcem iz gospodarsko zapostavljenih držav zagotoviti pravično ceno, ki ne odraža samo resničnih stroškov njihove proizvodnje in dela, ampak omogoča tudi družbeno pravično in okoljsko sprejemljivo proizvodnjo. Gibanje za pravično trgovino sodeluje z zapostavljenimi malimi kmeti in obrtniki, jim pomaga poiskati trg za njihove pridelke in izdelke po ceni, ki odraža vrednost njihovega dela, jim omogoča spoštovanja vredno in zdravo življenje, izobraževanje otrok ter razvoj lokalnih skupnosti. Obenem jim omogoča, da se organizirajo in skupaj borijo za svoje pravice.

TEDEN GLOBALNEGA UČENJA

Vsako leto Sever-Jug center Sveta Evrope pozove 47 držav članic, da se vključijo v teden globalnega učenja, katerega namen je promocija šolskih aktivnosti v državah članicah s poudarkom na zmanjševanju revščine in izključenosti iz družbe. Letos se te aktivnosti izvajajo v tednu od 15. do 23. novembra 2014.

V tem tednu se izvajajo aktivnosti, ki naslavljajo naslednje teme :

- razumevanje širšega sveta in naše vloge svetovnega državljana v njem,

- vzpostvaljanje odnosa do raznolikosti in razvijanje sposobnosti za medkulturno komunikacijo,

- spodbujanje aktivnosti, ki pripomorejo k temu, da bi bil svet bolj enkopraven in trajnosten,

- sprejemanje odgovornosti za naša dejanja.