Včlani se
Novice
Kategorije novic

Ali pijem dovolj- Kako najhitreje izvem?

17. junij 2015 - Ekoklub novice / Vitalna voda / Zdravje

Ali pijem dovolj- Kako najhitreje izvem?

Sodite med tiste, ki pozabijo piti ali se vam ne ljubi piti, ker morate zato pozneje velikokrat na stranišče? Niste nikoli žejni? Morda žeje ne občutite več, ker je vaše telo kronično dehidrirano, s tem pa tudi procesi v telesu ne delujejo kot bi morali in vaše počutje ni najboljše.
Da bi izvedeli ali popijete dovolj tekočine na dan, se poslužite katerega izmed spodnjih nasvetov.

Barva in količina urina – dnevno bi odrasel zdrav človek moral izločiti od 5 do 7 dcl urina. Temnejša barva pomeni, da je urin skoncentriran in pijemo premalo. Če kdo pije pretirano, bo barva urina skoraj barva vode, kar tudi ni dobro. Urin naj bo bledorumene barve.

V zrcalu si pokažimo jezik – če se vlažno blešči, pomeni, da pijemo dovolj, če je suh, pomeni, da smo dehidrirani.

Rahlo se uščipnimo v hrbtišče roke (podržite kožno gubo) – ko kožo spustimo, se mora guba v eni sekundi zravnati. Če se ne poravna, pomeni, da smo dehidrirani. Ob tem upoštevajte, da je koža pri starejših manj prožna. Starejši radi povedo, da ne pijejo, ker sploh niso žejni. Tako njih kot otroke morate spodbujati k pitju vode.

Vsak dan v letu je pomembno popiti dovolj vode. Ob telesnih aktivnostih ali vročih poletnih dneh, ko se bolj potimo, pijte še več. Ob močnem potenju pa ni dovolj, da telesu zagotovimo le dovolj tekočine, ampak tudi soli. Zato si takrat privoščite kak slan prigrizek ali spijte naraven izotonik – slano limonado. Morda boste presenečeni, a slana limonada ima sladek okus. Pripravimo jo kot običajno, stisnemo limono, ji dodamo vodo ter ščepec soli. Najbolje bo, da izbere slovensko piransko sol, lahko tudi himalajsko, izogibajte pa se industrijsko predelani jodirani soli. Odličen hidrator, ki potuje neposredno v žilo, je tudi kokosova voda in vitalna voda. Požirek revitalizirane vode vam bo dostopen na vsakem koraku s švicarskimi izdelki Nature’s design. V poletnih dneh vam posebej priporočamo steklenico Lagoena ali Thank You, ki je na voljo v 4 različnih volumnih.

Poletje pa poleg vseh drugih pozitivnosti prinaša tudi bogato izbiro sadja in zelenjave, ki vas bosta hkrati nasitila in odžejala, zato si ju privoščite, takšna hrana za vas v vročini tudi ne bo pretežka. Zaradi obilice zaužite vode in nekoliko manjšega apetita v vročih dneh pa mimogrede utegnete izgubiti še kak kilogram.:)

Pripravili: Andreja Šeme, Vesna Topolovec - Oblike narave

Obiščite spletno stran>>