Včlani se
Novice
Kategorije novic

Ali je nočno potenje normalno?

19. februar 2014 - Dom brez kemikalij / Ekoklub novice / Zdravje

Ali je nočno potenje normalno?

Da in ne. Vse je odvisno do posameznika. Niti dve osebi nista enako občutljivi za temperaturo. Telo v primeru nelagodja samo sproži ”sistem hlajenja” v obliki znoja z namenom, da se temperatura telesa zniža. Obstaja bistvena razlika med škodljivim nočnim potenjem in normalnim ter naravnim potenjem. Potenje, ki se pojavlja stalno in dosledno v manjših količinah ni škodljivo. Nočno potenje, ki se pojavi nenadoma in ki mu sledijo ogromne količine znoja, pa je znak za skrb. Običajno se pojavi na vratu in širi v prsi in nazaj ter sčasoma preide na celotno telo.

Vzrokov za škodljivo nočno potenje je lahko več: hiperhidroza, razne okužbe, vročina, jemanje zdravil, drog, neravnovesje hormonov, hipoglikemija, nevrološke in psihološke težave oziroma okolje v katerem spite.

Nevidni, a tako škodljivi

Vlaga na stenah, oknih ali tleh lahko povzroči plesen, tudi rahlo rast različnih glivic, ki lahko sprožijo alergije. Edina prednost plesni na teh mestih je- da je vidna. Kaj pa vlaga, plesen in pršice, ki so očem skrite, a izjemno vplivajo na naše počutje in zdravje?

Prilagodljiva ležišča, ki so zagotovo v primerjavi s premehkimi ali pretrdimi ležišči zelo priporočljiva z vidika ohranjanja hrbtenice v pravilnem naravnem položaju, pa lahko na drugi strani zaradi svojih sestavin povzročijo mnogo nelagodja med spanjem.

Na ležiščih brez con oziroma ob neustrezni izbiri trdote ležišča (poliuretanska, spominska pena), se nam ležišče najbolj ugrezne na predelih, kjer je pritisk nanj največji- v bokih in ramenskem predelu. V primeru, da je naše ležišče iz umetnih in kemično obdelanih materialov smo tako obdani z materialom, ki ne diha in ki zaradi objema telesa povzroča prekomerno potenje, draženje kože in zaradi nenehne vlage tudi večji porast plesni in razvoj pršic v ležišču.

Umetni materiali so bolj statični in poleg tega, da kljub raznim zračnim mostovom niso dovolj zračni, nase mnogo bolj privabljajo prah. Prevleke, ki vsebujejo poliester kljub dodatkom raznih zračnih mostov ne nudijo zadostne zračnosti, saj tkanina že v osnovi ni zračna in ne diha.

Zagotovite naravno zračnost ležišča

Naravni materiali, kot so naravni eko latex ter naravni organski bombaž, ki nista bila nikoli v stiku s škodljivimi kemikalijami ter sta brez sintetičnih dodatkov sta že v osnovi antimikrobiološka in anti-bakterijska ter tako odporna na bakterije in glive.

Pripravila: Sandra Klemenc, Zelena trgovina, Ljubljana, BTC dvorana A- klet

Obiščite spletno stran>>