Včlani se
Novice
Kategorije novic

Riž basmati in jasminov riž

27. maj 2014 - Družbena odgovornost / Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Riž basmati in jasminov riž

Kitajska legenda pravi, da je riž podaril ljudem človekov najzvestejši prijatelj – pes. Ko so Kitajsko prizadele velike poplave, ki so uničile vse, so se ljudje oprijeli lova, a jim ni šel od rok. Nekega dne jim je čez polje nasproti pritekel pes, čigar dlaka je bila prekrita z rumenimi semeni. Seme so posejali in iz njega je zrasel riž. Kitajci še danes verjamejo, da bogastvo ni ne v biserih ne v draguljih, temveč v petih vrstah zrnja, od katerih je riž najpomembnejši.

Riž, eno najpomembnejših živil, je osnovno živilo za polovico prebivalstva. V azijskih državah je za večino sestavni del vsakega dnevnega obroka. Pridelovanje riža je v številnih državah Juga tesno povezano s kulturo, religijo in zgodovino, za skoraj milijardo ljudi je glavni vir preživetja.

Pridelovalci riža prehranjujejo večino svetovnega prebivalstva, vendar se številni med njimi zaradi nizkih odkupnih cen, naraščajočih stroškov pridelovanja in izkoriščevalske trgovske politike, znajdejo v brezizhodnem položaju. Zadolženi in brez zemlje ne morejo več preživljati družin.  Z nakupom riža iz pravične trgovine zagotovimo kmetom pošteno plačilo, človeka vredne delovne razmere, samoupravljanje zadrug in izognitev pokvarjenim posrednikom. V pravični trgovini 3MUHE lahko kupite rjavi riž basmati ter beli, rjavi in rdeči jasminov riž.

Riž basmati

Basmati je ena najbolj cenjenih aromatičnih sort riža. Imenujejo ga tudi kraljevski riž. V skladu z načeli ekološkega kmetovanja ga ob vznožju Himalaje, v indijski zvezni državi Uttarakhand, skrbno pridelujejo na majhnih družinskih kmetijah. Skrivnost njegove visoke kakovosti je v znanju, ki se prenaša iz roda v rod. FundacijaNavadanya, ki povezuje pridelovalce riža, se zavzema za ohranitev tradicionalnih vrst riža, na svetovni ravni pa se bori proti gensko spremenjenim semenom in rastlinam.

Jasminov riž, HOM MALI

Posebno vrsto dolgozrnatega riža, ki je pri nas znan kot jasminov riž, na Tajskem imenujejo Hom Mali, bela roža. Njegova posebnost je prefinjena aroma, ki draži nosnice med kuho. Jasminov riž na svetovnem trgu dosega visoko ceno, a ljudje, ki ga pridelujejo tradicionalno, so revni. Sadove njihovega dela žanjejo trgovci, predelovalci in izvozniki.

Vendar so stvari lahko tudi drugačne. Dober zgled je zadruga Green Net, v njenem okviru so družinske kmetije v severnem delu dežele s tajskimi trgovskimi organizacijami stopile na novo pot. Kmetje tradicionalne sorte riža pridelujejo v skladu z načeli ekološkega kmetovanja. Najboljši Hom Mali oluščijo v mlinih, v lasti jih imajo skupine majhnih kmetov, in ga v istem kraju tudi embalirajo. Slednje dodaja vrednost rižu že v državi pridelovalki in ne v državah uvoznicah.

EZA, avstrijska organizacija pravične trgovine, s katero sodeluje trgovina 3MUHE, zagotavlja pridelovalcem riža pošteno plačilo, ki odtehta vse stroške. Pošteno plačilo in zanesljivo dologoročno partnerstvo omogočata tako našim otrokom kot otrokom tajskih kmetov boljšo prihodnost.

Zadruga Green Net se bori proti genetski tehnologiji in proti temu, da bi si dragoceni Hom Mali prilastile velike korporacije. Hom mali je več kot zgolj navadno žito, je košček kulture, ki določa življenje in mišljenje Tajcev. Zadruga Green Net in pravična trgovina zato podpirata majhne kmete.

Objavljeno: pravična trgovina 3MUHE, ki letos praznuje 10 let obstoja v Sloveniji

Ostali članki:

Narastek iz rdečega riža>>

Želite spremeniti svet? Začnite z jutranjo skodelico kave!>>

Kafuli-lokalna nevladna organizacija>>

Dan v Kafuliju>>

Iz Brkinov v Burkino>>

Povratna embalaža pravične kave>>

Srečanje s pravično kavo>>

Pravična trgovina na kratko>>