Včlani se
Novice
Kategorije novic

Prečistimo in raztrupimo naše telo na popolnoma naraven način

30. marec 2015 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Prečistimo in raztrupimo naše telo na popolnoma naraven način

” Težko, da je na svetu še kakšna zel, ki bi bila tako učinkovita pri čiščenju želodca, črevesja in krvi, kakor je čemaž.”

Tako je v svoji zeliščarski knjigi že davnega leta 1911 zapisal švicarski zeliščar pater Kunzle.

Če boste spomladi na sprehodu po gozdu ali kakšnem potočku naleteli na opojen vonj podoben vonju po česnu, ste lahko prepričani, da ste naleteli na eno izmed najbolj cenjenih in učinkovitih zdravilnih rastlin, ki nam jih v svoji bogati zakladnici ponuja narava. To je čemaž.

Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Uvrščamo jo v rod lukov. Številna imena, ki se uporabljajo za čemaž, kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti, izvirajo pa iz določenih značilnosti rastline (vonj po česnu, rjavi medvedi radi jedo čemaž, listi suličaste oblike …).

Raste divje v vsaj deloma senčnih hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih ali v negozdnih združbah po vsej Evropi (vključno z Veliko Britanijo) in zahodni Aziji. Raste od marca do junija in cveti od aprila do maja v gosto poraslih preprogah.

V Sloveniji raste čemaž skoraj povsod. Na Gorenjskem, Štajerskem, Dolenjskem, Notranjskem in celo v prekmurskih ravninskih gozdovih.

Opis rastline:

Čemaž ima pod zemljo podolgovato čebulico, ki je obdana z nekaj prozornimi kožastimi ovoji. Iz nje izrašča do 25 cm visoko cvetno steblo, na vrhu katerega se razvijejo beli zvezdasti cvetovi, združeni v socvetje. Iz podzemne čebulice izraščata tudi dva pritlična suličasta lista. Strah pred tem, da bomo rastlino zamenjali s šmarnico ai z jesenskim podleskom, ki sta strupeni rastlini, je odveč. Nobena izmed teh dveh rastlin namreč nima česnastega vonja, po katerem bomo čemaž zlahka prepoznali.

Čas in način nabiranja:

Sveže nadzemne dele rastline (zel) nabiramo od aprila do maja, čebulice pa izkopavamo jeseni. Vedno uporabljamo le svež čemaž, ker se njegove zdravilne snovi pri sušenju razkrojijo in postanejo neučinkovite.

Če ga posadite, bo pridno rastel, najraje pa ima vlažna tla pod drevesi in grmovjem. Z nobeno drugo rastlino se ne bo »skregal«, zato je zelo nekompliciran za vzgajanje. Poznali so ga že stari Rimljani, ki so ga imeli raje kot česen, ni pa zanemarljivo dejstvo, da je poznan tudi pod imenom »medvedji česen«. Čemaž je namreč tudi tista rastlina, ki jo iščejo medvedi, ko se zbudijo iz zimskega spanja. Zaradi njegovega očiščevalnega učinka jim namreč pomaga, da se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izženejo vse morebitne nezaželene snovi in poživijo organizem. Tako kot pomaga medvedom, pa pomaga tudi nam.

Učinkovanje in uporaba:

Delovanje čemaža je mnogostransko. Številna strokovna literatura navaja, da ni boljšega čistila za kri in prebavila, kot je čemaž. Lahko je zelo učinkovito sredstvo proti raznim razkrojnim procesom, ki v črevesju povzročajo napenjanje in boleče krče. Zdravilna učinkovina proti tem težavam je alicin s svojimi antibiotičnimi lastnostmi. Mnogi poskusi dokazujejo, da čemaž deluje tudi proti napenjanju in pospešuje izločanje žolča. Poleg tega širi in sprošča krvne žile, znižuje količino holesterola in preprečuje zlepljanje rdečih krvničk. Zdravilne snovi iz čemaža širijo krvne žile v nogah, očesnem dnu in možganih. S tem olajšujejo prekrvavitev in prehranjevanje ter zavirajo staranje. Seveda čemaž ni edina rastlina proti tem težavam, vendar pa ga zelo priporočajo za zdravljenje želodčnih in črevesnih motenj ter za preprečevanje procesov staranja krvnih obtočil (arterioskleroze). Zelo koristen je tudi pri zdravljenju visokega krvnega tlaka, splošne oslabelosti, upadanja zmogljivosti in nespečnosti.

Zaradi vseh naštetih lastnosti je čemaž tudi odlično naravno sredstvo za odganjanje pomladne utrujenosti. Še posebej v kombinaciji z nekaterimi drugimi t.i. »čistilnimi« rastlinami kot so kopriva, regrat, pegasti badelj in ozkolistni trpotec. S pravilno kombinacijo in uporabo naštetih rastlin lahko našemu telesu v pomladnem času privoščimo zelo učinkovito in popolnoma naravno prečiščevalno in razstrupljevalno kuro. Vse omenjene rastline na telo učinkujejo podobno, tako da spodbujajo delovanje celotne presnove in organov izločanja. Na ta način se iz telesa izločajo odvečne snovi in strupi, kar posledično seveda vpliva na boljše splošno počutje in na naše zdravje nasploh. Zelo dobro se bodo pripravki iz čemaža obnesli tudi kot pomožno sredstvo pri hujšanju.

Da pa nam bodo številni zdravilni učinki čemaža na voljo skozi vse leto, čeprav ga ne moremo posušiti, je najbolje, če liste čemaža na popolnoma naraven način »konzerviramo«. Načinov za to je več. Najbolj pogosta sta dva. In sicer priprava tinkture ali pa čemaževega pesta. Oba načina sta sila preprosta:

- Tinkturo si pripravimo tako, da sesekljane liste čemaža v razmerju 1:5 prelijemo z močnim domačim žganjem. Tako »zmes« maceriramo 3 tedne na sobni temperaturi. Na koncu zadevo precedimo preko gaze in zelo koristna ter učinkovita naravna tinktura je nared. Z njo si bomo lahko pomagali pri vseh prej opisanih težavah.

- Tudi postopek priprave čemaževega pesta je zelo preprost. Liste čemaža na drobno narežemo in z njimi napolnimo steklen kozarec. Nato jih prelijemo z oljčnim oljem, dodamo še nekaj soli in dobimo zelo uporaben pesto, ki ga lahko uporabljamo kot dodatek k omakam ali kot namaz.

Klikni in si oglej izdelek meseca- tokrat po akcijski ponudbi- čemaževa tinktura 

Viri in literatura:

Pahlow, Mannfried -Velika knjiga o zdravilnih rastlinah, Cankarjeva založba, Ljubljana 1987

Galle, Toplak, Katja – Zdravilne rastline na Slovenskem, Mladinska knjiga, Ljubljana 2000

Kreft, Samo in Kočevar Nina – Sodobna fitoterapija, Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana 2013

Internetni vir:

http://www.bodieko.si/recepti-za-cemaz

http://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cema%C5%BE