Včlani se
Novice
Kategorije novic

Artičoka- zdravilna rastlina že vse od antike

10. junij 2015 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Artičoka- zdravilna rastlina že vse od antike

Artičoko zelo cenijo kot delikateso in kot zdravilno rastlino že vse od antike. Srčki artičoke, ki dozorijo pozno spomladi so priljubljena spomladanska delikatesa, ki z grenčinami pomaga prebavi po obdobju bolj mastne in kalorične zimske prehrane.

V tradicionalni medicini je artičoka že dolgo priljubljena, zato je njeno delovanje dobro raziskano. Izvleček svežih ali posušenih listov, standardiziranih na vsebnost cinarina se priporoča za lajšanje težav povezanih s prebavo, holesterolom v krvi, jetri in žolčem.

Artičoka z grenčinami pomaga prebavi in olajša občutek polnega želodca, pomiri slabost in napenjanje. Spodbuja nastajanje in izločanje žolča in tako prispeva k boljši presnovi maščob. Zato je priljubljena pri osebah s previsokim holesterolom v krvi. Kot sorodna rastlina pegastega badlja, ima tudi artičoka vlogo pri zaščiti jeter.

Se sprašujete kako izvleček artičoke pomaga pri vzdrževanju primerne telesne teže? Spodbuja odvajanje vode in blata in tako prispeva tudi k čiščenju organizma.  Z raziskavami je potrjeno tudi uravnavanje sladkorja v krvi po obrokih pri pacientih diabetesa tipa II. To prispeva k manj napadom lakote in potrebi po sladkarijah kmalu po obroku, ko se zniža nivo sladkorja v krvi. Na ta način je lažje vzdrževati primerno telesno težo.

Kaj artičoka vsebuje, da je tako vsestranska? Seskviterpenske laktone, fenolne kisline in njihovi estre, med katerimi je najpomembnejši cinarin. Bogata je tudi z vodotopno vlaknino inulin ter vitamini in minerali v sledeh: B kompleks, C, magnezij, kalij, kalcij, železo, fosfor in cink.

Fitosan d.o.o. Soria Natural

Obiščite njihovo stran>> 

Za pravilno odmerjanje in zagotovljeno učinkovitost priporočamo uporabo standardiziranih izvlečkov. Na voljo so različne oblike, novost pa so brezalkoholne kapljice primerne za odrasle, starostnike in otroke starejše od 5 let.

Viri:______________________________________________________________________________________________
Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin; Kreft S. in sod.;Slovensko farmacevtsko društvo; Ljubljana, 2013
Priročnik samostanskega zdravilstva; Mayer J.G. in sod.; Založba Arkadija d.o.o..; Ljubljana, 2011
Farmakognozija za farmacevtske in kozmetične tehnike, Rastlinske droge; Prijatelj N.; DZS, 2003
Mohamed A. , 2011. Antidiabetic, Antihyperlipedemic and Antioxidant Effects of Aqueous Extract of the Roots of Cynara cornigerain Alloxan-induced Experimental Diabetes Mellitus. International Journal of Pharmacology, 7: 782-789.