Včlani se
Novice
Kategorije novic

Projekt Fair Do

1. marec 2015 - Družbena odgovornost / Ekoklub novice

Projekt Fair Do

Projekt Fair Do Gimnazije Ptuj, Pravične trgovine 3MUHE in KED Smetumet je nastal kot odgovor na željo dijakov Gimnazije Ptuj, da bi se poglobili v problematiko bombaža, ki vključuje pridelovalce bombaža, preoblikovanje bombaža v blago in šivalnice. Vsi se spomnimo porušene šivalnice oblačil iz Bangladeša pred dvema letoma, ko je zaradi preobremnitve stavbe in nepravočasnega umika umrlo 1129 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 2515.

Od pridelave bombaža je odvisnih približno 10 milijonov gospodinjstev v 70-ih državah sveta. Največje proizvajalke so Združene države Amerike, Kitajska, Indija, Uzbekistan in države v zahodni in osrednji Afriki. Od zaslužka s pridelavo bombaža so odvisni predvsem v zahodni in osrednji Afriki, Indiji, Pakistanu in osrednji Aziji. Čeprav bombaža na svetu porabimo veliko, njegova odkupna cena že dve desetletji pada in danes dosega samo tretjino cene, ki jo je imel bombaž leta 1980.

Padanje odkupne cene bombaža pa ni edino področje izkoriščanja, saj se to nadaljuje tudi pri barvanju, tkanju in šivanju izdelkov iz bombaža. Hkrati pa ima že sama pridelava in kasneje tudi predelava izjemno negativen vpliv na okolje. Zaradi pridelave bombaža v Uzbekistanu je dobesedno izginil četrti največji rezervoar vode na svetu – Aralsko jezero. Tam je danes slana puščava, kjer je nemogoče živeti. Kot eno izmed najnovejših načinov zniževanja stroškov pri izdelavi bombažnih izdelkov pa je celo prenos šivalnic na ladje, kjer lahko delavci med potovanjem bombaža iz držav pridelovalk v države uporabnice iz blaga sešijejo izdelke in na ta način proizvajalci prihranijo kar precej denarja ne ozirajoč se na težke razmere, v katerih delajo delavci.

Kot odgovor na vse to, smo se vključeni v projekt oktobra 2013 prvič dobili in postavili okvir delovanja. Dijakom smo predstavili bombaž in pravično trgovino, ki ponuja možnost nakupa bombaža pridelanega in predelanega po njenih načelih – torej brez izkoriščanja ljudi in okolja. Pripravili smo prvo delavnico zasnove izdelka iz bombaža. Nekateri dijaki so v rokah prvič držali sukanec in iglo, pa vendar smo izmed vseh pripravljenih idej težko izbrali tista dva, ki smo ju do konca razvili. Poleg zasnove izdelka smo se lotili tudi priprave poslovnega načrta, ki ga izvajamo še danes. Natančne načrte smo poslali v Kafuli, v Burkina Faso, ter spremljali izdelavo. Izdelki so končno prispeli in veseli smo, da jsmo ih lahko prvič predstavili ravno v tednu globalnega učenja. Za svoje delo so dijaki Gimnazije Ptuj prejeli tudi certifikat “Faire Schulklasse – Klasse des Fairen Handels”, ki ga podeljuje Fairtrade Initiative Saarbrücken.       Eden izmed ocenjevalcev projektov, ki tekmujejo je ta projekt označil kot najboljši projekt izmed vseh 51 prijavljenih projektov na tekmovanju.

Izdelka, peresnico in torbico za vodo, iz bombaža pridelanega v Burkina Fasu so ženske organizacije Kafuli spredle ročno in stkale na enostavnih statvah. Vsak izdelek je šiviljec skrbno zašil in pri tem pazil na to, da je čim manj blaga ostalo. Izdelka sta za nakup na voljo v Pravični trgovini 3MUHE in na Gimnaziji Ptuj.

IMG_6803Več o projektu in izdelkih si poglejte v teh dveh prispevkih:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-prvi-dnevnik/174308299 

http://www.petv.tv/video/reportaze/pravicna-trgovina/

Linki:

Gimnazija Ptuj http://www.gimptuj.net

KED Smetumet www.smetumet.com

Kafuli http://kafuli.org

3MUHE www.3muhe.si

The shirt on your back http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2014/apr/bangladesh-shirt-on-your-back