Včlani se
Novice
Kategorije novic

Napredek in ne popolnost

20. februar 2014 - Ekoklub novice / Za telo in duha / Zdravje

Napredek in ne popolnost

Zadali ste si nek cilj. Odlično! In vse, kar je potrebno storiti za ta cilj, ste že začeli izvajati in z vsakim dnem, z vsako potezo, z vsako akcijo ste bližje vašemu cilju. Ali to zadostuje? Ste zadovoljni z napredkom, ali želite doseči popolnost? Ste prehitro zadovoljni s povprečnim izidom? Kje je prav meja perfekcionizma?

Nekako je običajno za človeško naravo, da si želi v svojih dejanjih doseči raven, na kateri je povsem zadovoljen s storjenim. Nekako pa je v človeški naravi tudi, da se prehitro zgodi, da ni s storjenim nikoli povsem zadovoljen in nesrečno tava v doseganju popolnosti, le-ta pa se vedno izmakne.

Povsem sprejemljivo je, če svoj cilj spremljamo, opazimo napredek in si želimo ves čas stanje nadgraditi. Da ne počivamo na svojih lovorikah, temveč se, ko zadani cilj izpolnimo, premaknemo na naslednjo raven. Če ste tip človeka, ki gre rad po korakih do pravega uspeha, imamo za vas dobre novice:

01. Dolgoročen uspeh je posledica manjših izmerljivih korakov v začrtanem časovnem obdobju.

02. Dolgoročen uspeh je le redko posledica kratkoročnega delovanja.

03. Zadani cilji so najboljši tisti, ki so časovno opredeljeni, izmerljivi in realni.

04. Gre za napredek in ne za popolnost (ne pa se zadovoljiti s povprečnostjo!).

05. Načrtovani izid spremljajte in po potrebi prilagodite (program izvajanja, sredstva, časovni okvir…), ne pa izgubiti osredotočenosti.

06. O svojih načrtih ter pričakovanih rezultatih lahko javno spregovorite ob sprejeti odločitvi; tako se boste težje izognili odgovornosti ob sprejetju te odločitve :)

07. Število hkratnih ciljev naj ne bo preveliko. Če so cilji lažje dosegljivi, jih je lahko več, pazite pa, da vam ne poberejo preveč energije.

08. Korak za korakom je varneje kot preskakovanje in ubiranje bližnjic. Velikost koraka si določite sami.

09. Če je nek korak pretežak, ga razdelite v več manjših in po potrebi prilagodite časovni okvir (prilagajanje, glej točko 05.)

10. Časovni okvir naj bo 20% krajši od tistega, ki vam najprej pade na misel. Tako boste imeli 20% manevrskega prostora ob prilagajanju korakov, ter manjši (in potreben) pritisk, da stvar dokončate pred zastavljenim rokom. Če npr. želite izgubiti 10 kilogramov do 15. julija, ko odidete na zaslužen dopust, prestavite cilj na 15. junij in naredite vse, da bo cilj uresničen.

11. Nagradite se za opravljene korake ter za končni cilj. Privoščite si masažo, savno, kopel, izlet, obisk, …. nato pa naredite načrt za napredovanje. Npr.: do 1.12 bom svojo kondicijo izboljšal še toliko, da bom 10km pretekel še 5 minut hitreje kot do sedaj.

12. Vedno bodite zadovoljni z opravljenim delom in nikoli ne prenehajte z načrtovanjem novih dosežkov. Pazite le, da ne zaidete v zanko “nikoli dovolj dobro”. Vedno je dovolj dobro, v kolikor se dobro počutite. Takrat lahko tudi najlažje najdete motivacijo za napredovanje.

Papir in svinčnik v roke in veselo načrtovanje vam želimo! :)

Pripravil: Primož Kastelic, Joga-Svet je lep

Obiščite njihovo stran>>

Ostali članki:

Z jogo do boljšega počutja>>

38 nasvetov, da nam bo v življenju lepše>>

Na kratko o jogi- vabilo na poletno jogo>>