Včlani se
Novice
Kategorije novic

Kako slano vodo spremeniš v sladko?

30. marec 2015 - Ekoklub novice / Vitalna voda / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Kako slano vodo spremeniš v sladko?

22. marca je bil svetovni dan vode. Razlog več, da smo hvaležni, da imamo vodo na dosegu roke – le odpremo pipo in si natočimo kozarec. A vsi nimajo te sreče. Po navedbah Unicefa kar 748 milijonov ljudi na svetu nima dostopa do pitne vode. Veliko od njih nima niti vodovodnega sistema, da bi si lahko pomagala z najrazličnejšimi načini čiščenja vode iz vodovoda. Težko si je predstavljati, kako je živeti na tak način.

Načinov, kako priti do pitne vode je veliko. Nekateri so bolj, nekateri manj komplicirani, nekateri bolj ali manj dragi. Ljudje, ki živijo v pomanjkanju, potrebujejo kar se da preprost in ugoden način do pitne vode.

Med njimi je gotovo vredno izpostaviti pogruntavščino italijanske študentke Gabrielle Diamanti. Pred kratkim je predstavila krasno pogruntavščino, ki je bo bodo veseli narodi, ki jim primanjkuje pitne vode. Njena solarna sušilnica namreč iz slane vode naredi sladko, pitno vodo!

Sušilnica je sestavljena iz vrhnje posode, srednjega dela in posode na dnu. V vrhnjo posodo nalijemo slano vodo, vse ostalo naredi sonce. Zvečer je na dnu posode pitna voda. Takšna sušilnica lahko ustvari okoli 5 litrov sveže vode na dan.

Destilacija vode s pomočjo sonca je v državah v razvoju star in poznan proces, a pogosto ga izvajajo za velike odjemalce, npr. v bolnicah in za celotno skupnost. Diamanti pa je hotela ustvariti preprost in uporaben predmet, ki bi do pitne vode pomagal vsaki družini. To ji je res lepo uspelo! Upamo, da bo prišel do čim več družin.

Vir: www.oblikenarave.si