Včlani se
Novice
Kategorije novic

Eterična olja za božanske gurmanske užitke

17. september 2014 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija / Zdrava prehrana in recepti

Eterična olja za božanske gurmanske užitke

Eterična olja so ene tistih opojnih snovi, ki te zlahka »zasvojijo«. Ko te enkrat ujamejo v svoj magični objem, poti nazaj ni več, to je ljubezen za vedno. In vedno bolj ko z njimi živiš, bolj kot jih spoznavaš in jim tudi vračas svojo hvaležnost in ljubezen, več ti dajo. Mene so najprej zasvojila pri negi telesa, nato so me prepričala na čustvenem in psihološkem nivoju, vmes je bilo še nekaj stopničk, nato pa so me popolnoma osvojila tudi v kuhinji.

Tako je. Eterična olja niso čudovita le pri negi in razvajanju telesa in duha ter učinkoviti pomočniki pri čiščenju doma, ampak so odlični spremljevalci tudi pri kuharskih vragolijah. In ko jih bodo vaše brbončice enkrat odkrile, verjemite, ne boste več znali ali hoteli brez njih. Sveža zelišča so, brez dvoma, najboljša, a prednost eteričnih olj je v tem, da so na voljo ne glede na letni čas – če se družite z njimi v kuhinji, je tako, kot da bi celo leto cvetel vaš zeliščni vrt. Po drugi strani pa njihova uporaba ni izključujoča, saj lahko eterična olja in sveža zelišča tudi kombinirate in tako ustvarjate pravo kulinarično poezijo.

Uporaba eteričnih olj v prehrani pravzaprav ni velika novost, saj se veliko uporabljajo v prehrambeni industriji, a s predelavo se žal uniči tudi večina njihovih učinkovin ter s tem tudi njihov pristen vonj in okus. V domači kuhinji, po drugi strani, pa jih lahko uporabite v čisti obliki in tako izkoristite vso njihovo moč. Vonj in okus, ki jih dajejo jedem, so namreč le ena od prednosti. Zaradi svojih učinkovin so odlična za prebavo, še posebej so dobrodejna pri prebavi mesa, delujejo antiseptično, nekatera so naravni antibiotiki in/ali antimikotiki, hkrati pa imajo ogromno pozitivnih učinkov ne le na telo, ampak tudi na počutje in duha. Privoščite si lahko denimo čokoladni sufle z rožno pelargonijo, ki ne bo le božanski užitek za vaše brbončice, ampak bo nemudoma izboljšal tudi vaše razpoloženje.

Za podobne kulinarične poslastice in kuharske podvige lahko izbirate med štirimi glavnimi skupinami eteričnih olj: zelišči, začimbami, citrusi in cvetovi.  Zeliščna eterična olja, kot so rožmarin, žajbelj, oregano, bazilika, timijan, so precej močna in se čudovito podajo tako v zelenjavne kot mesne jedi, enolončnice, zloženke in jedi iz voka, odlična pa so tudi kot dodatek doma pečenemu kruhu. Začimbna eterična olja, na primer cimet, muškatni orešček, nageljnove žbice, kardamom, koriander, so primerna tako za različne glavne jedi kot za popestritev slaščic. Posebno mesto pri meni pa zasedajo eterična olja citrusov, od limone, pomaranče do limete in grenivke, in cvetov, med njimi vrtnica, sivka, ylang ylang in rožna pelargonija, saj resnično dajo piko na i ogromno jedem – fantastična so v zajtrkih, osvežilnih napitkih, sladicah, pecivu, sladoledu, solatnih prelivih, marinadah, namazih, omakah, pa tudi številnih glavnih jedeh.

Resnično, pestrost eteričnih olj, ki jih lahko uporabljate v kuhinji, je čudovita, prav tako brezmejne možnosti njihove uporabe. A preden se podate novim kuharskim izzivom naproti, naj vam zaupam še tri ključne stvari, ki jih pri kuhanju z eteričnimi olji morate vedeti in spoštovati:

* Prva je kakovost. Eterična olja, ki jih uporabljate za kuhanje in uživanje, morajo biti 100-odstotno čista, prava eterična olja iz ekološke pridelave, brez primesi ali konzervansov.

* Druga ključna stvar je količina in pri tem velja zlato pravilo: manj je več, kot velja za eterična olja na splošno. Nikoli ne smemo pozabiti, da so eterična olja izredno koncentrirane in močne snovi, zato pri kuhanju zadoščata že ena ali dve kapljici. Da bi se izognili predoziranju, eterično olje kanite na žličko in šele nato dodajte v jed. Pri močnejših eteričnih oljih, kot so bazilika, origano, rožmarin in žajbelj, pa v stekleničko potopite kar zobotrebec in nato z njim premešajte jed.

* Tretja in zadnja pomembna stvar pa je čas. Do ohranite moč, okus in aromo eteričnih olj, jih v jed vedno dodajte proti koncu kuhanja ali celo čisto na koncu, tik pred serviranjem.

Prepustite se torej ustvarjalnosti, spoznavanju novih vonjav in okusov, igranju in raziskovanju. Poletite na krilih kulinarične domišljije in razvajajte vse svoje čute, ter seveda vaše najdražje, s skrivnostno močjo opojnih eteričnih olj.

Pripravila: Maja Šantl, Amalu