Včlani se
Novice
Kategorije novic

Adijo slabokrvnost

12. november 2014 - Ekoklub novice / Za telo in duha / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Adijo slabokrvnost

Slabokrvnost je prvi znak oslabljene sposobnosti krvi za prenos kisika po telesu, ki lahko vodi tudi do razvoja številnih bolezni in drugih zdravstvenih težav. Najpomembnejšo vlogo pri tem opravljajo rdeče krvničke, ki vsebujejo hemoglobin z železom, ta pa nase veže kisik v pljučih. Kisik s krvjo potuje do vseh celic po telesu, zato je preskrba s kisikom lahko otežena, če je v krvi premalo hemoglobina oz. rdečih krvničk. Simptom slabokrvnosti je predvsem utrujenost (telesna in duševna), ki pa jo pogosto vzamemo kot običajno v našem stresnem življenju. Ker pa je slabokrvnost ali anemija precej pogosta predvsem pri ženskah, se je potrebno po dolgotrajnejši utrujenosti oglasiti pri zdravniku, ki preveri vašo krvno sliko in postavi diagnozo. Običajno sledi recept za tablete ali sirup, ki vsebuje železo, obstaja pa tudi vrsta naravnih »zdravil«, ki pomagajo pri premagovanju slabokrvnosti.

Chia seeds on a bamboo scoopKaj pomaga premagati slabokrvnost?
Pri premagovanju slabokrvnosti najbolj pomagajo železo, vitamin B12, folna kislina, vitamin C, riboflavin in baker, saj ta mikrohranila poglavitno vplivajo na tvorbo rdečih krvničk, ki opravljajo nalogo prenašanja kisika po telesu. Ker naša običajna prehrana ne vsebuje vseh teh hranil, je potrebno uživati hrano, ki je s temi mikrohranili bogatejša kot ostala hrana. Za absorpcijo železa iz hrane poskrbijo predvsem vitamini C in A ter riboflavin B2, zato je dobro da se kombinira hrano bogato z železom s svežim sadjem in zelenjavo, da telo lahko vsrka vse pomembne sestavine.

Katera živila vam pri tem lahko pomagajo?
Pri premagovanju slabokrvnosti ni pomembna le spodbujena tvorba rdečih krvničk, ampak tudi zaščita rdečih krvničk, za kar poskrbijo antioksidanti. Eden najmočnejših naravnih antioksidantov je sadež aronije, ki vsebuje kar 16.062 mikromolov antioksidantov na 100 g. Uporabite lahko sok aronije, čaj iz aronije ali pa se posladkate s kandirano aronijo v temni čokoladi.

algae powder spirulinaPo visokih vrednostih železa in drugih pomembnih hranilih slovijo tudi alge kot so klorela in spirulina, zato lahko z uživanjem prehranskih dopolnil v prahu ali kapsulah pomagate svojemu telesu izboljšati krvno sliko. Ker so to morske rastline, vsebujejo tudi veliko vitaminov in drugih rudninskih snovi, ki pomagajo pri absorpciji in delujejo anti-oksidativno.

Poleg tega se trikrat več železa kot v špinači najde v Chia semenih, ki poleg tega vsebujejo tudi ogromno vlaknin, beljakovin, antioksidantov in omega-3 maščobnih kislin. Ljudje jih pogosto uporabljajo za uravnavanje prebave in kot nadomestek za jajca v sladicah.

Če si pomagate sami in svojo prehrano obogatite z naravnimi hranili iz zgoraj navedenih rastlin, se boste v kratkem času boljše počutili, bili v boljši fizični kondiciji, vas ne bo več bolela glava in ne boste več brezvoljni. Tako malo je potrebno, da storite nekaj za svoje zdravje in spodbudite svoj imunski sistem, zato ne čakajte na jutri, ampak poskrbite za svoje telo že danes!

Prispevek pripravila Nastja. Obiščite njihovo stran Malinca