Včlani se
Novice
Kategorije novic

Življenje v oceanih nekoč in danes

29. avgust 2014 - Narava in živali / Vitalna voda

Življenje v oceanih nekoč in danes
Ameriška znanstvenica, morska biologinja Sylvia Earle, je skoraj vse svoje življenja posvetila raziskovanju življenja v morju. V zadnjih 5 desetletjih je bila priča hudemu upadu življenja v oceanih. Opazila je izrazito povečanje mrtvih morskih con, pa tudi naftnih vrtin.Število mrtvih morskih con nekoč in danes.
Picture

Osvetljeni deli kažejo mrtve cone v v svetovnih morjih. Tam življenja ni več.
Področja v oceanih, kjer življenje več ne obstaja, se imenujejo mrtve cone.  Mrtve cone v morjih nastajajo ob masovnem onesnaževanju, ki privede do pomanjkanja kisika v vodi, zaradi česar umira na stotine rib, rakov in drugih morskih bitij. 40 let nazaj je bila v svetovnih morjih uradno le ena mrtva cona, danes jih je prek 500.
Kaj je zgodilo s tunami, morskimi psi ter polenovkami?
Picture

Podatki kažejo, da je izumrlo skoraj 90% pacifiškega modroplavutega tuna, morskih psov in severnoatlantskih polenovk. V svetovnih morjih jih je ostalo le še od 5 do 10 odstotkov.
Kaj se je zgodilo s koralnimi grebeni?
Picture

Polovica koralnih grebenov je med leti 1950 in 2014 izginilo.
Tudi število naftnih vrtin se je znatno povečalo.
Picture

Kljub mnogih mnogih naftnim katastrofam naftne vrtine še vedno delujejo. Celo vse več jih je. Pred skoraj 70 leti (1947) je bila na svetu le ena naftna vrtina, leta 2014 jih je več kot 30.000.
Bodimo pozorni do narave in ravnajmo z njo tako kot želimo, da bi kdo ravnal z nami.
Pripravila: Andreja Šeme, Vesna Topolovec- Oblike narave