Včlani se
Novice
Kategorije novic

Ogrožena živalska vrsta za ljubljenčka?

12. november 2014 - Ekoklub novice / Narava in živali

Ogrožena živalska vrsta za ljubljenčka?

Mnogi ste verjetno zasledili preko spletnih brskalnikov videe, kjer ljudje množično snemajo svoje ogrožene “ljubljenčke” z angleškim imenom Slow loris (oz počasni loris) in verjetno ste vsi pomislili o, kako so simpatični..

.. no, v resnici je takšne živali prepovedano imeti v ujetništvu (imajo jih lahko samo organizacije s posebnimi licencami)! Mladiče iztrgajo iz materinega objema po tem, ko jo ubijejo, mladiče pa prodajo na črnem trgu, ampak to še ni vse.. Te živali imajo zelo strupen ugriz, zato lahko ljudje po njem hitro padejo v anafilaktični šok, markirajo z urinom celo življenje, ves čas, povsod.. Kar pa je najhuje njihova prehranska dieta nikakor ni prilagojena “naši”, zato so riževe kroglice, banane in vsa ostala “naša” sadja samo kratkoročna rešitev, saj te živali drugače uživajo lokalno hrano (od koder izvirajo) in imajo zato v ujetništvu zelo kratko življenjsko dobo.

Ko boste naslednjič videli kakšen takšen video, ne navdušujte se, ampak pomislite od kod je ta žival prišla in kakšno življenje ga sedaj čaka – namesto da bi plezal po krošnjah kot se za primate spodobi, se bo čohljal na kavču? Ah, človeška neumnost je resnično brezmejna..

Vir: http://www.slowlorispet.com/

Objavljeno na FB Društva Lajka>>