Včlani se
Novice
Kategorije novic

Nega za mamice in dojenčke – zakaj je pomembno, da je čim bolj naravna?

26. maj 2014 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija / Ličila in lepotni nasveti / Negovalna kozmetika in olja / Za telo in duha

Nega za mamice in dojenčke – zakaj je pomembno, da je čim bolj naravna?

Vsi si želimo, da bi bil naš dojenček zdrav, zato se vedno bolj zavedamo, da mu z umivanjem in nego, zaščito pred UV-žarki in klopi ne želimo ‘podariti’ še cele kopice strupov. Kako negovati najmlajše in kaj je najboljše za noseče in doječe mame, da bodo naša telesa negovana, ne pa preobložena s strupi, in kako izbrati prave izdelke zase brez strahu, da smo nasedli le reklamam.

Za mamice, nosečnice in dojenčke je najboljša naravna nega. Ali res deluje, kako prepoznati naravno od le oglaševano naravnega?
Naravna nega resnično deluje, saj spodbuja kožo pri njenem delovanju, jo krepi in ščiti. Naravna nega deluje tako, da kožo podpira v vseh njenih funkcijah in ne dela namesto nje. S tem ko koža sama dela, ohranja sposobnost, da se sama obnavlja, ščiti, uravnoveša. Sintetična kozmetika namreč deluje po drugem principu – dela namesto kože. S tem se koža poleni, izgublja svoje osnovne funkcije in skozi leta se hitreje stara ter izgublja vitalnost. Zato pri sintetični kozmetiki vsakih nekaj let moramo uporabiti močnejše kreme, da bi dosegli isti učinek.
Naravno kozmetiko lahko prepoznamo po certifikatih (npr. Soil Association, Na True, Demeter, Cosmeobio, Ecocert) ali po sestavinah. Vsekakor se je smiselno naučiti brati deklaracije, saj si manjši proizvajalci naravne kozmetike po navadi ne morejo privoščiti certificiranja svoje linije, izdelki pa so lahko vseeno odlični.

Kaj res ne sme pisati na embalaži, da z nego v resnici ne bomo škodovali sebi in dojenčku?
Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo parabene, ftalate (phthalates), DEA, PEG, sintetične dišave, petrolej, mineralna olja, SLS, SLES … Gre predvsem za snovi, ki dražijo kožo in so hormonski motilci. Različne sezname strupenih snovi najdete na spletu, le malo se je treba poglobiti. Proizvajalci sintetične kozmetike trdijo, da so te snovi dodane v zelo majhnih količinah in ne škodujejo. Nihče pa ni naredil študije, kako te snovi delujejo, ko so skupaj in ko tvorijo koktajle. Pomislite, kaj vse v enem dnevu nanesemo nase (zobna pasta, tonik, krema, lak za lase, lak za nohte, šminka, maskara, puder …) Žal nihče ni seštel skupka vseh teh strupov in se vprašal, kako delujejo na nas.

Kako izbirati zaščito pred soncem, klopi, komarji in drugim mrčesom, na kaj moramo biti še posebno pozorni?
Zaščita pred soncem: Izogibajte se sintetičnim kremam z visokim faktorjem, ker vsebujejo ogromno strupenih in koži nevarnih snovi. Takšne kreme so po navadi narejene z nanotehnologijo, kar pomeni, da gredo ti strupi direktno v krvni obtok in se usedajo na naše notranje organe. Lahko pa se zaščitimo z ekološkimi naravnimi olji, saj imajo nekatera olja sama po sebi zaščitni faktor 4. Kar seveda ni dovolj za močno sonce, vendar je takrat najbolje, da se umaknemo v senco in počivamo. Za zgodnje jutranje in za pozno popoldansko sonce pa je faktor 4 večini dovolj. Na morju dojenčka nikoli ne izpostavljamo močnemu soncu, tudi z zelo močnim faktorjem ne. Oblečemo ga v lahka oblačila z dolgimi rokavi in se zadržujemo v senci, dokler najhujša vročina ne mine. Na direktno sonce gremo okoli 18. ure, takrat pa ga odkrijemo, da dobi potreben vitamin D.
Zaščita pred klopi, komarji, mrčesom: Izogibamo se uporabi sintetičnih repelentov, saj vsebujejo najhujše strupe, kot npr. DEET (vpliva na naše živčevje). Raje poskrbimo za dolga oblačila in pokrivalo, držimo se uhojenih poti in si sami doma naredimo naraven repelent iz eteričnih olj. Določena eterična olja so znana po tem, da odganjajo komarje in klope, to so: eterično olje pimenta, kumina (kumin ne kumina), eterično olje limonske trave, evkaliptusa citriodore, bora, sivke, citrusov, bazilike … Naredimo mešanico eteričnih olj in jo razredčimo s prekuhano vodo, ki smo ji dodali malo alkohola. Popršimo po obleki, predvsem po čevljih in hlačah. Po vsakem sprehodu v naravi se temeljito preglejmo.

S čim naj komaj pečena mama neguje svoje bradavice, s čim naj maže telo po prhanju, svoj obraz, da dojenček z dojenjem in poljubčki ne bo prejel še cele vrste kemikalij?
Za nosečnice in novopečene mamice so najboljša nega ekološka hladno stiskana olja, tako za nego po prhanju kot za nego obraza. Za po prhanju si še na vlažno kožo nanesite hladno stiskano olje mandlja, če je koža zelo suha in izčrpana, ali pa jojobe, če imate normalno kožo. Tudi za obraz, ki ste ga prej popršili s hidrolatom, lahko nanesete mandljevo olje, jojobino olje, arganovo olje, kokosovo olje itd. Za nego bradavic je najbolje uporabiti nerafinirano in neparfumirano karitejevo maslo, ki naredi na koži zaščitni sloj in ni nevarno, tudi če ga dojenček poje. V Afriki, od koder prihaja karite maslo, ga uporabljajo predvsem v prehrani.

Je v redu, da se nosečnica in mlada mamica parfumira in če ni – kaj naj naredi, če obožuje vonj parfuma?
Nosečnica naj uporablja naravne parfume (zdaj se že dobijo tudi pri nas), naj pa se izogiba parfumiranju neposredno na kožo in naj si nanese parfum na obleko. Mlada mamica, ki pa ima novorojenčka, naj se parfumom vsaj za nekaj časa odpove. Novorojenček prepozna svojo mamico predvsem po vonju in z raznimi, pa čeprav naravnimi parfumi, se ta vez prekine. Tudi vonji parfumov so premočni za majhnega dojenčka, ki se šele privaja na ta svet, prav tako niso priporočljiva parfumirana mleka za telo ali kreme, ki vsebujejo močne sintetične dišave. Pozneje, ko je otrok star že kakšno leto, se lahko postopoma uvedejo dišave v obliki blagih eteričnih olj v hidrolatu ali pa res naravni parfumi, ki pa po navadi niso tako obstojni.

Na vprašanja Petre, ki organizira brezplačno jogo za mamice in dojenčke v Cityparku, je odgovarjala Nina Horvat, ambasadorka zdravega življenjskega sloga in solastnica podjetja Eko pleme.