Včlani se
Novice
Kategorije novic

Naravna nega kože v zimskih dneh

28. januar 2015 - Ekoklub novice / Ličila in lepotni nasveti / Negovalna kozmetika in olja

Naravna nega kože v zimskih dneh

Pozimi, pa čeprav letošnja ni nič kaj zimska, je treba negi kože posvetiti dodatno pozornost, saj jo mrzel zrak, smog in veter ter ogrevanje v notranjih prostorih dodatno obremenijo in izsušijo. Kožo celega telesa, še posebej pa obraza in rok, ki so pozimi najbolj izpostavljeni, moramo tako dobro zaščititi, da preprečimo poškodbe in izgubo vlage, hkrati pa jo lepo nahraniti in navlažiti.

S pomočjo aroma kozmetike, naravnih hladno stiskanih olj, masel, eteričnih olj in hidrolatov lahko za to poskrbimo hitro in učinkovito, predvsem pa na popolnoma naraven način. Bolj kot kdaj prej je namreč pomembno ne samo to, kaj uživamo, ampak tudi to, kaj dajemo na našo kožo. Približno 60 odstotkov snovi, ki jih nanesemo na kožo, se vanjo vpije in preide v naše telo.

Za zaščito kože je najbolje uporabiti olja in masla, ki na koži naredijo tanek zaščitni plašč, hkrati pa ji še vedno dovolijo, da diha – da vanjo prehajajo kisik in vse hranilne snovi, iz nje pa se izločajo strupi in odpadne snovi. V pisani paleti olj in masel je v zimskem času eno najboljših hranljivo in zaščitno karitejevo maslo, med olji ricinovo, arganovo in olje granatnega jabolka, za občutljivo kožo pa še olje mareličnih jedrc.

Za zaščito, regeneracijo in pomlajevanje lahko vsa olja kombiniramo z oljem navadnega rakitovca, ki vsebuje največ betakarotena med vsemi rastlinskimi olji in je prava »bomba« antioksidantov. Za vlaženje uporabljamo hidrolate oz. cvetne vode, med katerimi sta za suho kožo najboljši kadilna bosvelija in damaščanska vrtnica, melisa pa kožo izredno lepo zmehča. Dodatno se lahko poigramo še z eteričnimi olji, ki jih po kapljicah dodamo v osnovna olja. Za zaščito in obnovo lahko uporabimo eterično olje kadilne bosvelije in/ali sivke, če želimo uravnovesiti delovanje kože in izločanje kožnega sebuma, ki služi kot naš zaščitni plašč, pa uporabimo rožno pelargonijo ali palmaroso.

Nega obraza

Na obrazu se izogibamo uporabi vode iz pipe, še posebej vroče, saj nam lahko klor in ostali dodatki v vodi kožo izsušijo in jo »zategnejo«. Zvečer obraz očistimo tako, da na vlažno vatko zlijemo malo jojobinega ali olja sladkega mandlja, za suho kožo pa je odlično tudi kokosovo maslo, in nato s krožnimi gibi očistimo obraz, tudi ličila. Maščobo in vse nečistoče do konca očistimo z izbranim hidrolatom ali mineralno vodo. Za nego si nato obraz najprej poškropimo s hidrolatom in nato, ko je koža še vlažna, nanesemo izbrano maslo, olje ali oljno mešanico in jo nežno vtremo. Zjutraj si kožo nežno očistimo in osvežimo s hidrolatom ali mineralno vodo in nato negujemo kot zvečer.

Nega rok

Izogibamo se umivanju rok z vročo vodo, ki kožo dodatno izsuši, zunaj pa nosimo rokavice, da jo zaščitimo pred mrazom in poškodbami. Pri izredno suhi koži si lahko zvečer nanesemo bogato maslo oz. pomado in nadenemo bombažne rokavičke za čez noč.

Nega telesa

Redno si privoščimo razvajanje v savni in suho ščetkanje kože, odlično pa je tudi knajpanje, s čimer poskrbimo za prekrvavitev in zdrav lesk kože. Po kopeli ali tuširanju telo natremo z izbranim oljem, ko je koža še vlažna, saj se tako olje lepše vpije, v kožo pa »zaklene« vlago.

Nega stopal

Za nego stopal, pa tudi celega telesa, so odlične nožne kopeli, s katerimi zmehčamo trdo kožo, poskrbimo pa prekrvavitev in se hkrati ogrejemo. Trdo kožo nato odstranimo s pomočjo strgala, za nego pa uporabimo bogato, hranljivo maslo ali kremo. Za čez noč si lahko nanesemo debelejšo plast in obujemo nogavičke, ki bodo poskrbele za večji učinek.

Luksuzno maslo za telo

15 g karitejevega masla

10 g kokosovega masla

5 g olja muškatne vrtnice

5 kp EO sivke

3 kp EO rožne pelargonije

Masli stopimo v vodni kopeli na čim nižji temperaturi, dodamo olje muškatne vrtnice, dobro premešamo, na koncu pa po želji dodamo še eterična olja in še enkrat premešamo. Prelijemo v kozarček in pustimo, da se ohladi in strdi. Uživamo v krasni naravni negi! :)

Pripravila: Maja Šantl, Amalu