Včlani se
Novice
Kategorije novic

Lubenica- tri pomembna dejstva za vsakogar

10. avgust 2015 - Ekoklub novice / Vitalna voda / Zdrava prehrana in recepti

Lubenica- tri pomembna dejstva za vsakogar

Zanimivo je, da je znameniti gospod Michel Montignac v svoji knjigi Jem, torej hujšam vsaj v prvih fazah pravilnega prehranjevanja iz jedilnika strogo črtal slastno lubenico. Razlog tiči v visokem glikemičnem indeksu, ki ga ima lubenica, saj je polna sladkorjev. Glikemični indeks pove, kako hitro se živila spremenijo v sladkor oziroma v glukozo. Od tega je odvisno ali se bo raven sladkorja v krvi naglo dvignila, a bo tudi hitro spet padla, kar pomeni, da boste začutili volčjo lakoto – predstavljajte si bandžidžamping v vašem želodcu – gor in dol.:)
Inzulin se tvori in sprošča normalno, če uživamo zmerne količine ogljikovih hidratov (sladkorjev iz lubenice), v nasprotnem primeru se trebušna slinavka preveč izčrpa in obremeni.
A pustimo zdaj to. Če bi se želeli hitreje znebiti odvečnih kilogramov, pa le upoštevajte Montignacov nasvet in sledite njegovi teoriji, ki zanesljivo daje rezultate.
Ste vedeli, da so pečke iz lubenice zelo zdravilne in pomagajo v boju proti ledvičnim kamnom?

Malo manj znano je, da se nadležnim pečkam iz lubenice ne bi smeli izogibati, saj so polne kalija in magnezija, ki se v kitajski medicini že od nekdaj uporabljata za spodbujanje delovanja ledvic. Zatorej pečke raje dobro prežvečite, namesto izpljunite. Če vam nikakor ne teknejo, pa si iz njih pripravite čaj (priporočamo tistim, ki imajo težave z ledvičnimi kamni).

Recept: Žličko zmletih ali sesekljanih semen lubenice prelijte s pol litra vrele vode. Počakajte, da se ohladi in pripravek popijte najkasneje pol ure po tistem, ko ste ga pripravili. Svež čaj si privoščite trikrat tedensko, dvakrat na dan.

In še popoln nasvet, kako najhitreje odstraniti pečke iz lubenice? V spodnjem videu.:) Trik je v pravilnem rezanju, saj se pečke skrivajo na točno določenih mestih.