Včlani se
Novice
Kategorije novic

Hej, jaz sem Ruško

3. junij 2014 - Eko počitnice / Ekoklub novice / Sprostitev in prosti čas / Za telo in duha / Zdravje

Hej, jaz sem Ruško

Za naše najmlajše goste smo pripravili tudi »Ruškov kotiček«, ki pripravlja tematske delavnicena temo pozitivnega odnosa do narave. Na najenostavnejši način, preko Ruškovih zgodbic in njegove hišice, različnih predstavitev, priprave izdelkov, ustvarjanj in kreativnostipripomoremo k otroški ozaveščenosti pomena zdravega načina življenja, zdravilnih zelišč, pomena gibanja, priprave zdravega obroka…. Na otrocih svet stoji – in če že mi vemo, da moramo iti z roko v roki z naravo, potem je zadnji čas, da to izvejo tudi najmlajši člani naše družbe. Ogledali si bomo zeliščni vrt, se ustavili pri čebelicah, se naučili o pomenu ločevanja odpadkov, ki jih pridelamo, pa o pomenu rastlin za čiščenje vode in o deževnici itd. Prepričani smo, da bodo otroci uživali in doživeli nepozabne trenutke kreativnosti, medtem ko boste lahko vi, starši, brezskrbno popili skodelico kave, se sprostili v wellnessu ali šli na krajši sprehod.

 Več informacij>>

kdoejerusko1

Kdo je Ruško?  

Že ob prihodu v Vilo Ruševec vas bo na steni ob Vili v obliki grafitov pričakal ter vas pozdravil Ruško – smučar, pohodnik, kolesar in uživač. Ruško je naša maskota, ki predstavlja ruševca, zaščiteno avtohtono vrsto divjega petelina, ki domuje na območju Pohorja. Ruško je majhen petelinček, precej zaobljene oblike. Ima dvoje velikih oči, dolg koničast kljun in dva šopa rdečih las na glavi. Telo ima odeto v gosto perje črno-bele barve. Ima dolge in močne peruti v obliki rok s štirimi prsti, kar ga naredi prav posebnega. Kljub majhnosti je Ruško močan, preprost in deloven. Ima prav posebno moč, čarobno moč, ki ga naredi še posebej močnega in pogumnega – čarobnega.

 

domovanjeRuškovo domovanje

Sicer je Ruško ponočnjak, ljudem skoraj neviden. Živi v leseni hišici pred Vilo Ruševec, vendar ga skoraj nikoli ni doma. A kljub temu ste vedno vsi dobrodošli, da se ustavite pri hišici, si jo ogledate in se v njej tudi igrate. Odprite si vrata in okna Ruškovega domovanja ter se podajte na pot domišljije. Mogoče vas celo preseneti Ruško!

 

zgodbe

Zgodbe petelina Ruška

Zgodbe petelina Ruška so zasnovane na osnovi  ozaveščanja staršev in otrok o pomenu narave za naš prihajajoči rod. Z njimi želimo otrokom predstaviti čarobno moč narave ter jim približati človeške vrednote, ki danes izginjajo,  a so ključne za lepo prihodnost, kot so prijateljstvo, ljubezen, pomoč, spoštovanje, nesebičnost… Namen je vzpostaviti močnejšo vez med naravo in otroki, s tem pa utrditi neprecenljivo vez med starši in otroci, ki bodo več časa preživeli skupaj z raziskovanjem čarobnosti narave.

 

smuca

Ruško športnik

Ruško je strasten športnik, tako kolesar kot pohodnik, pa tudi smučar. Obožuje naravo in se s svojimi prijatelji potepa po prostranstvih pohorskega pragozda. Ob tem se počuti svobodnega in polnega pozitivne energije. Z raziskovanjem spoznava procese v naravi, srečuje avtohtone vrste živali kot so planinski zajec, gorska rovka, drevesni polh in rastlin na primer beli lokvanj, listnati in šotni mah ter druge… Pozimi, pa je nepogrešljiv član pohorske smučarske karavane. Si želite tudi vi postati športnik in med gibanjem občudovati barve narave?

 

rusko-reze

Ruškove animacije

Otroške animacije prilagajamo starostni in razvojni stopnji udeležencev. Vodja animacij je Boštjan Čač, dolgoletni izvajalec raznovrstnih animacij, ki z veliko izkušnjami in s pomočjo Ruška poizkuša otrokom približati naravo. Animacije potekajo po predhodno objavljenem urniku na spletni strani in na info točki Vile Ruševec ter bsegajo 2 šolski uri po 45 minut. Starši so seznanjeni z namenom animacij, njihovimi cilji, metodami in orodji. Otroške animacije izvajamo ob minimalni udeležbi 4 otrok.

 

igrala

 

Ruškova otroška igrala

V okolici Vile Ruševec so vsem otrokom na voljo igrala, z gugalnicami, plezali, peskovnikom in toboganom. Prav tako pa smo za najmlajše člane pripravili veliko, razgibano drevesno deblo, ki se ob bujni otroški domišljiji kaj kmalu spremeni v vlak, ladjo, hišo, skrivališče…

 

igrala1

Ruškove otroške igre

Za najmlajše smo pripravili tudi različne otroške igre (karte Črni Peter in Ena, zunanje risalne krede, tablo za risanje, otroški mini golf in cricket, žogo, otroške igrače za peskovnik, badminton…), ki si jih lahko glede na razpoložljivost izposodite in seveda, vrnete takšne, kot ste jih prejeli.

 

 

pohodnikRuško raziskuje Pohorje

Ne pozabite na moč narave. Skupaj z otroki se podajte na dogodivščine pohorskega pragozda. Oglejte si umetnine, kot so visokogorski pašniki, šotna barja, slap Šumik in drugi ter preživite proste trenutke z družino med poslušanjem zvokov narave. Verjemite, otroci vam bodo hvaležni, saj svet se spreminja in poznavanje zakonitosti narave jim bo nekoč še kako prišlo prav. Med tem pa boste nehote z njim krepili neprecenljivo, nevidno vez prijateljstva ter ugotovili, kakšno moč nosijo v sebi. »Pustite jim biti otroci, pri tem pa jih opazujte in občudujte!«

 

popotnik

 

Ruško popotnik

Tudi Ruško se rad potepa. Ničkolikokrat je njegova hišica prazna, saj se sam ali s prijatelji potepa po obronkih Pohorja, bližnjih in malo bolj oddaljenih mestih. Tam spoznava različne zgodovinske zanimivosti in kulturne posebnosti ter se utrujen, poln neprecenljivih doživetij, vrača v toplo zavetje pred Vilo Ruševec.

 

bereRuško bere

Za vse obiskovalce Vile Ruševec smo pripravili hišno knjižnico »Ruško bere«, kjer smo poskrbeli tudi za najmlajše bralce. Vabljeni ste, da sami ali v spremstvu staršev obiščete hišno knjižno polico in si izberete kakšno knjigo. Čas, preživet z otrokom ob knjigi, med branjem, pripovedovanjem in pogovarjanjem, je kvalitetno preživet čas. Najpomembnejše je, da se kot starši zavedamo, da z branjem raznolike otroške literature spodbujamo v otroku pozitiven odnos do branja, knjig, jezika; hkrati pa je skupno branje prvi korak k trajnostnemu razvoju in postavljanju temeljev otrokovega življenjskega sloga.