Včlani se
Novice
Kategorije novic

Bi šlo brez kruha?

23. oktober 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Bi šlo brez kruha?
Pri dieti s kandido predstavlja kruh dvojno težavo. Ker je danes večina kruhov pripravljenih s kvasom, z njimi v telo vnašamo okrepitve kvasovkam, zato mnogi opazijo, da jih kruh napenja. Ker vsebujejo kruhi največji delež bele pšenične moke (četudi jo vse bolj pogosto barvajo, da to prikrijejo), vnašamo z njimi tudi zelo veliko »lepila«, ki dobesedno zapacka naše črevesje in tako dodatno otežuje pravilno resorpcijo hrane, s čimer ustvarja novo podlago za veselo razmnoževanje glivic.
Če želimo izpeljati protiglivično dieto in obenem črevo očistiti od nakopičene nesnage, je najbolje začeti tako, da radikalno zmanjšamo vnos kruha. Če ga že jemo, je najbolje posegati po mlečnokislinsko vzhajanem kruhu, krekerjih ali riževih vafljih. Vaflji so sicer industrijsko predelan izdelek, od katerega ni pričakovati veliko koristnih hranil, so pa zato odličen nosilec za živila, ki jih je sicer pri kandidi priporočljivo uživati. Poleg tega nam dajo tudi psihološki občutek, da smo ugriznili v »nekaj trdnega«. Moji prijatelji za vaflje pogosto rečejo, da žvečijo zrak z namazom, kar je dejansko res, saj ima en rižev vafelj v povprečju le 24 kcal. Enako velika rezina kruha pa praviloma petkrat več …
Ko ste enkrat izbrali ustrezno podlago, je dobro nanjo dati čim več živega in koristnega. Izberite koristne maščobe (eko margarine, palmovo ali kokosovo maščobo, avokado, dodatke kakovostnih olj, kot so olje pšeničnih kalčkov, arganovo, konopljino …), dodajte k temu koristne beljakovine, začimbe s protiglivičnim delovanjem in nekaj kalčkov ali okusne zelenjave in uživali boste zelo okusne, hranilne in protiglivične obroke.
Zraven pa priporočamo dober zeleni čaj, ki bo dodatno grenil življenje kandidi in ji preprečeval da se »prilepi« na vaše črevesje.
Nekaj predlogov okusnih namazov, ki vas nasitijo, glivice pa izstradajo
Čemaž je znan po svojem protiglivičnem delovanju, obenem pa tudi čisti telo, ureja prebavo in pomaga jetrom predelovati strupe, ki jih kandida pospešeno proizvaja. Zato ga uporabite kjerkoli je to možno.
Tudi čemaž s skuto in lanenim oljem je odlična krepčilna hrana v spomladanskih dneh. V tem namazu lahko uporabimo drobno narezane sveže čemaževe liste. Če ne maramo pekočega okusa, čemaž dodamo tik pred zaužitjem. Če imate radi močnejše pikantne okuse, potem namaz pripravite in pustite stati vsaj pol ure ali nekaj ur.
Za osnovo namaza lahko vzamemo tudi namočene in zmlete sončnice ali zmlet tofu in to začinimo s čemaževim pestom in kakovostno maščobo (lahko dodate hladno stisnjeno olivno, konopljino, ričkovo, sezamovo olje ali majonezo brez jajc). Solimo s himalajsko slanico ali sojino omako, za svež okus pa dodamo še limonin sok.
Tudi avokado je odlična in zdrava podlaga za namaze. Mehko meso spasiramo, dodamo nekaj kapljic limoninega soka in posolimo (lahko dodamo tudi sojino omako). Za različne okuse dodajamo različne začimbe ali kalčke. Odličen je tudi, če ga posujemo z sezamom ali drugimi semeni.
Si je ob kandidi možno privoščiti tudi kakšen sladek namaz?
Seveda, a le, če je osnovan na sestavinah, ki delujejo protiglivično.
Tako, denimo, lahko zmešamo kokosovo maščobo, cimet, ingver, kardamom, pomarančno lupinico (vse našteto deluje protiglivično) in temu dodamo žlico rožičeve moke v prahu ali žlico čistega kakava. Sladkamo lahko s kakovostnim medom ali z melaso.
Kot osnovo lahko uporabimo tudi jabolčno čežano, dodamo cimet (ki deluje proti glivicam) in zmeljemo še nekaj mandljev kot dragocene beljakovine, ki nas ne bo zakisala.
Odličen sladek namaz lahko pripravimo tudi z manj sladkimi marmeladami, ki jih naredimo tako, da suho sadje namočimo čez noč, dodamo začimbe, ki delujejo protiglivično (predvsem cimet, kardamom, ingver, klinčke), in vse skupaj spasiramo. Okus bo enkraten, v telesu takšna marmelada deluje alkalno (kuhane marmelade pa kislo), s pomočjo začimb pa boste držali tudi glivice na varni razdalji.
Pripravila: Sanja Lončar, Skupaj za zdravje človeka in narave