Včlani se
Novice
Kategorije novic

Nega las z naravnimi šamponi

1. marec 2016 - Ekoklub novice

Že veliko je bilo napisano o  šamponih  pa vendarle ali se dovolj zavzamemo in dejansko preberemo kaj vse se nahaja v šamponih.  Običajno nam reklame šampon predstavijo točno tako, kot jih hočejo slišati naša ušesa. Šampon za lesk, za svilene lase, za močne goste, volumenske, za rast, za čvrste lase, ………in tako naprej. Ko pa se vprašamo, kaj te sestavine so, ki nam bodo  čudežno omogočile vse naštete lastnosti in dejansko raziščemo  po posameznih sestavinah , nam postane kar malce nelagodno.

Tehnologija izdelave šamponov, je dejansko res sintetična  tehnologija.  Pogosto se v šamponih najdejo  sestavine, ki niso ravno negovalne  učinkovine kot take, razni stabilizatorji, sredstva proti vozlanju las, umetni vlažilci, umetni konzervansi, sredstva za glajenje, sredstva za volumen, ki pa lasem in telesu dejansko škodijo.

Vsi poznamo parabene in  PEG-e-: umetne konzervanse,   vendar so še druge sestavine čemur je potrebno  posvetiti pozornost .

PENILCI. Penilci  so lahko sintetični (sulfati)  lahko pa so tudi naravni ( Decyl Glucoside, pridobljen in kokosa in koruznega škroba). Sulfati tako lahko poškodujejo barvo lasu vendar je potrebna previdnost  tudi pri naravnih penilcih  saj je bistveno,  da izdelek vsebuje blage penilce (čistilce), ki naše lasišče ne osiromašijo in pretirano očistijo ter ga  tako  popolnoma izsušijo lastne maščobe.

Recimo ravno pri mastnih laseh je nujno, da ne uporabljamo močne šampone , saj  z lasišča speremo vse maščobe in ga popolnoma izsušimo. Koža prejme informacijo, da je suha in se začne braniti s tem, da proizvaja še več maščobe, tako zapademo v začaran krog, stalno mastnih las, ki se ga lahko rešimo le s potrpežljivostjo – manj pranja.

Naša koža je živ organizem  in živi z nami, ima posebno moč, saj se je zmožna obnavljati, ter zaščititi. Ko  ozavestimo to dejstvo, nam je jasno, da je treba koži omogočiti, da pravilno dela sama, čim dlje časa, saj bo tako ostala  mladostna dlje časa. Na koži se nahajajo drobne DOBRE bakterije , tako kot v črevesju , ki koži omogočajo da se obnavlja. Normalna koža ima rahlo kislo  Ph vrednost, vrednost 5 kar slabim bakterijam onemogoča razmnoževanje.  Zato ima koža naravni obrambni mehanizem, ki ga ne smemo porušiti s tem, da jo očistimo vsega.  Hkrati morajo biti prisotne dobre bakterije, da koža normalno funkcionira. Vsebovati mora tudi določen procent maščobe in to vedno, saj le tako normalno deluje.

Naj naštejemo še nekaj sestavin, ki so pogosto spregledane a so prav tako škodljive:

Naravni šamponi ne smejo vsebovati  mineralnih olj,  ki zamašijo pore lasišča, saj so molekule prevelike, da bi prodrle v kožo zato se nabirajo na površini in tvorijo neprodušen sloj.

Ne  smejo vsebovati silikonov ( končnica »con«), ki lase obvijejo in mu praktično ne pustijo dihati, ob dolgoročni uporabi dosežemo ravno nasprotni učinek, lasje  so pusti in brez življenja .

Ne smejo vsebovati poliquaterniuma( benzalkonium chloride) , sinetičnega polimera,  ki je dodan za vlaženje oz. mehčanje, zaščito  a je le počasen sproščevalec formaldehida (biocidno sredstvo), saj se v šampon dodaja ,da se  njem ne bi zaredili paraziti.

Zato si ob nakupu vzemite čas in natančno preglejte sestavine, predvsem pa je pomembno, da je na izdelku označeno da je narejen iz 100% naravnih sestavin. Tako boste lahko sigurni, da v izdelku, ki ga uporabljate ni sintetičnih sestavin, ki so praviloma zelo škodljive.

Kaj pa vsebujejo naravni šamponi ? Naraven šampon je sestavljen  iz naravnih negovalnih olj ali n izvlečkov rastlin, blagih penil  iz kokosa, naravnih emulgatorjev,  parfumiran pa z izvlečki eteričnih olj. Zakaj : ker so to edine aktivne učinkovine brez stranskih učinkov na naše telo.

Pripravila : Ida Horvat  http://www.ekopleme.si/kozmetika/lasje