Včlani se
Novice
Kategorije novic

Buna- poreklo, svežina, preglednost

5. avgust 2014 - Družbena odgovornost / Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti

Buna- poreklo, svežina, preglednost

POREKLO

Picture

Buna je kava s pravičnim poreklom. Prihaja iz sistema pravične trgovine, ki je nastal z namenom, da zaščiti kmetovalce in rokodelce iz depriviligiranih drža. Dobrine, ki nam jih ti pridelovalci zagotavljajo, so eksotičnega porekla in niso ključne za naše preživetje. Kot na primer kava! Pijemo jo vsak dan, pa kljub temu o njej ne vemo prav dosti. Ne poznamo njenega porekla ali načina pridelave, ne poznamo pridelovalcev, niti  njihovih veščin. Zato Buna veliko pozornosti posveča prav izvoru surovih kavnih zrn.

SVEŽINA

Picture

Kakovost tega, kar zaužijemo je močno odvisna od svežine. To pa lahko zagotovimo samo z zmanjševanjem števila posrednikov tako, da kupujemo čim bližje pridelovalcu. Svežino zagotavlja tudi sprotna predelava in takojšnja poraba. Takšni izdelki pa ne morejo imeti dolgega roka uporabe in ne morejo biti vedno enaki.

PREGLEDNOST

Picture

Spoštljivo se nam zdi, da končnemu porabniku omogočimo pregled nad celotno potjo, ki jo prepotuje kava od pridelovalca do njegove skodelice. Le na ta način lahko pivec kave aktivno in z zaupanjem sodeluje pri odločanju o tem, kaj bo uporabil oziroma  zaužil ter koga bo s svojim nakupom podprl.

RAZREZ CENE IZDELKA BUNA

Picture

V Zadrugi Buna smo se odločili, da z uporabniki naših izdelkom delimo vse informacije o izdelkih, zato smo pripravili tudi razrez cene, iz katerega je razvidno, kako je sestavljena cena in da lahko kupec tudi sam vsaj malo vpliva nanjo.
Končna cena 5,00 EUR za 200 ml Buna Cold Brew je lahko za končnega uporabnika nižja za 1,00 EUR, če nam embalažo vrne.

FINANCIRANJE

Sredstva od prodaje izdelkov Buna bodo namenjena pokrivanju stroškov nakupa surovin in priprave kave za končnega uporabnika. Če bomo pri poslovanju uspeli znižati kakšne stroške in na ta način ustvarili razliko v ceni, bomo tako pridobljena sredstva uporabili za izvajanje projektov za osveščanje in razvoj novih izdelkov Buna.Zadruga Buna deluje kot neprofitna organizacija, katere osnovna dejavnost je izvajanje humanitarnih aktivnsoti in izobraževanje. S prodajo izdelkov, ki bodo narejeni skladno s konceptom Bune, ki vključuje vsa načela pravične trgovine, pa želimo našim uporabnikom ponuditi možnost odločitve.
Pripravila: Živa Lopatič,  ena od ustanoviteljic Zadruge Buna in vodja pravične trgovine 3MUHE, ki letos praznuje 10 let obstoja v Sloveniji