Včlani se
Novice
Kategorije novic

Aromaterapija za zaščito in krepitev imunskega sistema v zimskem času

8. december 2013 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija / Negovalna kozmetika in olja

Aromaterapija za zaščito in krepitev imunskega sistema v zimskem času

Aromaterapija je čudovita in povsem naravna alternativa za zaščito pred mikrobi in krepitev imunskega sistema, hkrati pa uspešna pomoč pri zdravljenju številnih jesensko-zimskih obolenj, kot so prehladi, gripe in različne viroze. Vsestransko učinkovita so eterična olja čajeve mirte, evkaliptusa, limone, sivke, timijana in niaoulija, ki jih lahko uporabimo v masažnih mešanicah, parnih inhalacijah, izparilnikih in kopelih, nego pa dopolnimo s pitjem zeliščnih čajev ter uporabo sirupov in tinktur.

Imunski sistem je obrambni mehanizem telesa – skupek organov in celic, ki telo varuje pred mikrobi, predvsem virusi, bakterijami, glivicami in paraziti. Ko je naš imunski sistem močan, nas učinkovito ščiti pred okužbami vseh vrst in uniči vse mikrobe, ki vstopijo v telo. Za to poskrbimo s kakovostno, uravnoteženo prehrano, rednim gibanjem in čim manj stresnim načinom življenja, dodatno pa si lahko za ohranjanje ravnovesja v telesu in krepitev imunskega sistema pomagamo z uporabo naravnih eteričnih olj, ki so hkrati tudi izjemno učinkovita pomoč, če do okužbe pride.

V preventivne namene je eterična olja najbolje uporabiti v izparilniku ali razpršilu, saj s tem zmanjšamo količino mikrobov v zraku in možnost okužbe  ter krepimo naš imunski sistem, hkrati pa eterična olja poživljajo telo in duha ter bistrijo um. Za preprečevanje okužb so najprimernejša eterična olja evkaliptusa, čajeve mirte, rožmarina, sivke, limone in cimeta. Za krepitev imunskega sistema kot najbolj učinkoviti veljata eterični olji niaulija in ravensare, ki ju lahko uporabimo v oljni mešanici, ki jo vtremo v telo, ali pa nekaj kapljic dodamo na mokro rokavičko ali gobico, s katero si zdrgnemo telo med vročim tuširanjem.

V primeru, ko se pojavijo prvi znaki okužbe ali pa že zbolimo, lahko eterična olja uporabimo na več načinov: v parnih inhalacijah, kopelih, oljnih mešanicah za vtiranje ter v izparilnikih in na robčkih. Vsestranska eterična olja, ki delujejo tako pri bakterijskih kot virusnih okužbah, so eterično olje čajeve mirte, sivke, limone, evkaliptusa, kt. radiata, niaoulija, ravensare, timijana, cimeta in klinčkov. Kombinirati jih je dobro tudi z eteričnimi olji rožmarina, lovorja, rožne pelargonije, brina ali sladkega komarčka, ki spodbujajo delovanje limfnega sistema in izločanje strupov iz telesa, s čimer pospešimo proces okrevanja.

Pri sinusitisu in glavobolu je zelo priporočljivo tudi eterično olje poprove mete, ki ga lahko uporabimo samostojno ali v kombinaciji z rožmarinom in rožno pelargonijo, za parno inhalacijo, na robčku ali za masažo, pri kateri si zmasiramo nos, čelo, ličnice, vrat in okrog ušes. Pri vnetem in bolečem grlu, bronhitisu in kašlju odlično delujejo eterična olja benzoina, sandalovine, rožnega lesa in timijana, ki jih uporabimo v oljni mešanici za masažo grla, prsnega koša in hrbta, ter v parni inhalaciji, večkrat dnevno pa lahko grgramo tudi timijanovo tinkturo.

Naravna eterična olja so čiste, visoko koncentrirane snovi, pridobljene iz aromatičnih rastlin, ki jih je treba uporabljati zelo previdno, po kapljicah, in raje manj kot več. Vsa eterična olja se na koži vedno uporabljajo razredčena, najpogosteje v osnovnem, hladno stiskanem olju, v nekaterih primerih pa lahko tudi v kisu, medu ali mleku. Pri virusnih in bakterijskih okužbah priporočamo spodnje količine in načine uporabe:

  • Parna inhalacija: v vročo vodo dodajte 3 do 5 kapljic eteričnih olj, pokrijte glavo z brisačo, zaprite oči in se nagnite približno 25 cm nad posodo. Dihajte globoko skozi nos približno pet minut.
  • Robček: na robček kanite 1 kapljico eteričnega olja in vdihujte po      potrebi.
  • Kopel: kad napolnite z vodo in vanjo tik pred kopeljo kanite 4 do 8      kapljic eteričnih olj ter vodo premešajte. Ulezite se v kad, zaprite oči,      sprostite se in uživajte v kopeli 10 do 15 minut.
  • Prha: oprhajte se kot običajno, nato na rokavičko ali gobico kanite 5      do 10 kapljic eteričnega olja in se z njo energično podrgnite po celem      telesu, medtem ko še vedno stojite pod vročo prho in hkrati vdihujete      hlape eteričnega olja.
  • Lokalna masaža: lokalno masažo izvajamo na manjših, prizadetih delih      telesa. V primeru virusnih in bakterijskih okužb je to na obrazu, vratu,      prsnem košu in hrbtu. Za tovrstne lokalne masaže v 1 čajno žličko osnovnega      olja dodajte 6 do 10 kapljic eteričnega olja in mešanico vmasirajte v      boleče oz. prizadete predele dvakrat do trikrat na dan.
  • Izparilnik: posodico izparilnika ali aromaterapijske      svetilke oziroma gorilnika približno do polovice napolnite z vodo in vanjo      kapnite 4 do 8 kapljic eteričnega olja.

 

Preventivna mešanica

5 kapljic EO čajeve mirte

5 kapljic EO rožmarina

8 kapljic EO niaoulija

 

Za razpršilo

100 ml vode ali hidrolata

10 ml alkohola ali vodke

52 kapljic mešanice 2

 

Mešanico za zaščito pred mikrobi in krepitev imunskega sistema lahko uporabite v izparilniku, v katerega kanete 4 do 8 kapljic mešanice, ali pa si pripravite razpršilo, ki ga lahko vzamete tudi s seboj v službo ali na pot. V temno stekleničko kanite eterična olja v danem zaporedju, jo zaprite in posvaljkajte med dlanmi, da se dobro premešajo. Za razpršilo v steklenično najprej dodajte alkohol oz. vodko, nato dodajte eterična olja in pretresite. Na koncu dodajte še vodo ali hidrolat – v ta namen je najboljši hidrolat rožmarina ali sivke – in še enkrat dobro pretresite. Razpršilo uporabljajte po potrebi.

Pripravila Maja Šantl – AMALU